В Молдова избират президент и гласуват на референдум за членство в Европейския съюз. В страната с население около 2 милиона и 600 хиляди, са разкрити 2 хиляди избирателни секции, броят им в чужбина на тези избори е рекорден - 231, по груби изчисления извън родината си живеят около 1 милион молдовци.

Защо кампанията беше белязана от руска намеса и защо медиите определят вота като "исторически" и "решаващ"?

"Очаквам след изборите да се присъединим към Европейския съюз. Ние, студентите, ще имаме полза, Молдова ще има полза, всички нейни жители също", смята Домнита Московчиу. Тя е на 20 г., студентка и гласува за първи път. Участва и в президентския вот, и в референдума за членство на Молдова в ЕС.

Има и такива, които гласуват само за президент, пише БНТ. 

"Не разбирам защо в нашата страна се налагат ценности, които са ни чужди. Не искам на децата ми да се налага нещо, което им е съвършено далечно", подчерта Ана Ботнару, домакиня.

За да е валиден, в референдума трябва да участват 33% от избирателите. Ако 50% плюс един гласуват "за" членството на Молдова в ЕС, то ще бъде закрепено като стратегическа цел в Конституцията на страната.

Кандидатите за президент на Молдова са 11. Предината на настоящия държавен глава Майа Санду е убедителна.

"Гласувах за това Молдова да е способна да се развива в мир и свобода, за това Молдова да може да изгради бъдещето, което иска и заслужава. Гласът ни в референдума за Евросъюза ще определи съдбата ни за десетилетия напред", отбеляза Майа Санду, президент на Молдова.

На второ място се нарежда кандидатът на социалистите Александър Стояногло."Молдова има нужда от различно управление. Молдова трябва да уважава гражданите си, хората, независимо от тяхната етническа принадлежност, възраст, политически възгледи, религия. Не гласувах в референдума. Той не е свързан със самия Европейски съюз. Това е референдум за промяна на Конституцията", каза Александър Стояногло, кандидат за президент на Молдова.

Ако Майа Санду не получи 50% подкрепа на първия тур, на 3 ноември ще има балотаж. Кампанията за изборите беше белязана от множество сигнали за руска намеса, включително и в самия изборен ден.

Пред посолството на Молдова в руската столица се изви дълга опашка от чакащи да гласуват. Дали молдовците ще предпочетат да останат в орбитата на Москва или ще поемат към Брюксел? Ще стане ясно още тази вечер.