Иран екзекутира двойния иранско-германски гражданин Джамшид Шармахд, след като беше осъден за терористични атаки, съобщиха държавните медии в Ислямската република, цитирани от агенциите. Според иранската агенция Мизан смъртната присъда е изпълнена тази сутрин.

Шармахд, който има и разрешително за пребиваване в САЩ и е живял там, беше признат за виновен миналата година по обвинения в "поквара по време на земния си живот". Той беше обвиняван, че ръководи монархистка групировка, обвинявана за кървав бомбен атентат от 2008 г. и подготовка и планиране и на други нападения в Иран.

През 2020 г. иранското министерство на разузнаването съобщи, че Шармахд е бил арестуван. В изявлението той беше окачествен като "тартор на терористичната групировка "Тондар", организирал и ръководил въоръжени и терористични действия на територията на Иран от Америка".

Действаща от Лос Анджелис, малко известната организация "Кралско събрание на Иран", или "Тондар", казва, че иска да възстанови монархията в Иран, свалена от Ислямската революция през 1979 г. Тя поддържа проирански опозиционни телевизии и радиостанции в чужбина.

Освен че е гражданин на Германия, Шармахд е живял в САЩ, в Глендора, Калифорния.

Асошиейтед прес отбелязва, че Шармахд е бил доведен в Иран през 2020 г., след като е бил отвлечен в Дубай от иранските сили за сигурност.

Освен в тероризъм срещу него имаше обвинения от иранските власти и че е "разкрил секретна информация" за ракетни обекти на иранската Революционна гвардия в телевизионно предаване през 2017 г.