Илън Мъск, най-богатият човек в света, поддържа редовен таен контакт с руския президент Владимир Путин, пише авторитетното издание "Уолстрийт джърнъл". Частните им разговори са засягали лични теми, бизнес и геополитическото напрежение и са започнали към края 2022 г. Тогава първоначалната подкрепа на милиардера за Киев във войната в Украйна се промени в полза на Москва.

Статията се позовава на един настоящ и един бивш източник от разузнаването, според които контактите с Путин са продължили, като Мъск започва все по-често да критикува американската военна помощ за Украйна и да подкрепя кандидатурата на Доналд Тръмп за президент. Мъск е имал контакти и с други лидери от кремълската върхушка.

Вестникът пише още, че Путин е помолил Мъск да не активира сателитния интернет Starlink над Тайван като услуга към китайския лидер Си Дзинпин. Много световни медии цитират публикацията. Изданието Политико коментира, че изнесената информация поражда опасения за сигурността на САЩ, предвид важността на проекта на Мъск SpaceX за военните и разузнавателните комуникации и участието му в кампанията на Тръмп. Милиардерът не е отговорил на въпросите на "Уолстрийт джърнъл".

Кремъл отрече Владимир Путин редовно да разговаря с Илон Мъск. Според говорителя на Владимир Путин това не е вярно. Дмитрий Песков каза, че руският президент и Мъск са говорили само веднъж, преди повече от 2 години. Разговорът им бил за високите технологии, а не за политика. Песков определи информацията и източниците в публикацията като „напълно фалшиви”.