Холивудският филмов продуцент Харви Уайнстийн е диагностициран с форма на рак на костния мозък. Новината дойде месец, след като му беше повдигнато ново обвинение за сексуално престъпление.

72-годишният Уайнстийн има хронична миелоидна левкемия и се лекува в нюйоркски затвор, съобщи NBC. Диагнозата му идва след поредица от здравословни проблеми.

Миналия месец той претърпя спешна сърдечна операция, след която негов представител заяви, че „в момента е извън опасност“.

Уайнстийн излежава 16-годишна присъда в затвора, след като беше осъден по обвинения в изнасилване в Калифорния. През 2020 г. той беше осъден и в Ню Йорк за изнасилване и сексуално посегателство срещу актриса и за насилствено извършване на орален секс на асистент на продукцията.

По това дело той е осъден на 23 години затвор.

През април обаче апелативен съд отмени присъдата, като постанови, че съдията по делото погрешно е допуснал свидетелски показания от обвинители, които не са били пряко свързани с обвиненията срещу Уайнстийн.

Обвиненията срещу Уайнстийн спомогнаха за старта на движението #MeToo през 2017 г. - повратен момент за жените, които се борят срещу сексуалните посегателства.

Повече от 80 жени го обвиниха в тормоз, сексуално посегателство или изнасилване, включително известните актьори Анджелина Джоли, Гуинет Палтроу и Ашли Джъд. Продуцентът твърди, че всички въпросни сексуални отношения са били по взаимно съгласие. През 1979 г. Уайнстийн и брат му Боб съосновават известното холивудско филмово студио Miramax Films.