Президентът на Грузия Саломе Зурабишвили осъди "пълното фалшифициране" на вчерашните парламентарни избори в страната, на които управляващата партия "Грузинска мечта" спечели близо 54%. Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел ще включи темата за нередностите на изборите в Грузия в дневния ред на неформалната среща на върха на ЕС в Будапеща на 8 ноември.

Президентът на Грузия Саломе Зурабишвили заяви, че не признава резултатите от парламентарните избори в Грузия в събота и че страната е станала жертва на руска специална операция. Грузинският президент призовава хората и към масов митинг в понеделник заради оспорвания парламентарен вот в страната.

Чуждите наблюдатели на вота съобщиха за значителни нарушения.

Прозападната опозиция също отказа да признае победата на управляващата "Грузинска мечта" и определи изборите като "откраднати". Един от лидерите ѝ -  бившият президент Михаил Саакашвили, който се намира в затвора, също призова за масови протести и недопускане на новите депутати в парламента.

Резултатът беше удар за прозападните грузинци, които смятаха изборите за избор между управляващата партия, която задълбочи връзките си с Русия, и опозицията, целяща ускорена интеграция в Европа.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел настоя за бързо и прозрачно разследване на нередности по време на изборите в Грузия и заяви, че ще включи темата в дневния ред на срещата на върха на ЕС през ноември. Тогава ще бъде направена „оценка на ситуацията и ще бъдат определени следващите стъпки в отношенията ни с Грузия“.

Унгарският премиер Виктор Орбан, верен съюзник на грузинското правителство и настоящ ротационен председател на ЕС, трябва да посети Грузия в понеделник и вторник след оспорваните избори, съобщи грузинското правителство. Орбан побърза да поздрави управляващата и сега партия "Грузинска мечта" още в събота.