Властите в Грузия планират да подадат молба за присъединяване към Европейския съюз (ЕС). Това съобщиха от управляващата партия на бившата съветска република, цитирани от руската агенция ТАСС.

Управляващата партия "Грузинска мечта - Демократична Грузия" след консултации с правителството реши да кандидатства на 3 март в ускорен режим за предоставяне на статут на кандидат за член на Европейския съюз. Това съобщи лидерът на управляващата партия Иракли Кобахидзе на брифинг.

"Като взеха предвид общия политически контекст и новите реалности, членовете на политическия съвет на "Грузинската мечта" след консултации с министър-председателя Иракли Гарибашвили, взеха политическо решение да кандидатстват за статут на кандидат-член в ЕС без забавяне. Правителството на Грузия под ръководството на министър-председателя вече подготвя заявление за статут на кандидат за ЕС в ускорен режим, което ще бъде изпратено официално до структурите на ЕС от името на грузинското правителство утре", Кобахидзе каза, като отбеляза, че Грузия планира да кандидатства за членство в ЕС през 2024 г.

По-рано стана известно, че грузинският парламент е подготвил проекторезолюция за ускорено членство в ЕС. Във вторник Европейският парламент (ЕП) прие резолюция, с която приветства молбата на Украйна за членство в ЕС.