Google предупреди, че кибер измамници са създали фалшиви имитации на приложението Bard в Play Store. Целта на апликацията, ползваща логата и визията на Google била да краде лични данни.

"Днес предприемаме правни действия срещу две групи измамници. Първата се опита да използва обществения ентусиазъм за генеративния AI за разпространение на зловреден софтуер. Втората въоръжи Закона за авторското право в цифровото хилядолетие (DMCA), за да навреди на своите бизнес конкуренти, като изпрати хиляди откровено измамни съобщения за авторски права", казват от Google.

Всеки ден Gmail блокира над 100 милиона опита за фишинг, а Google Play сканира над 100 милиарда приложения.

"Първото ни дело е насочено към престъпна група, която е подела много хора по света. Измамниците създадоха страници в социалните медии и пуснаха реклами, които насърчаваха хората да "изтеглят" Bard, нашият свободно достъпен генериращ AI инструмент, който не е необходимо да бъде изтеглен. Вместо това рекламите накараха хората да изтеглят зловреден софтуер, който компрометира техните акаунти в социалните медии. От април сме подали около 300 заявки за сваляне на съдържание", споделят от технологичния гигант.

"Вторият ни иск е насочен срещу измамници, създали десетки акаунти в Google и са ги използвали, за да подадат хиляди фалшиви искове за авторски права срещу своите конкуренти. Тези измамни твърдения доведоха до премахване на уебсайтове на над 100 000 фирми, което им струва милиони долари и хиляди часове загубено време на служители", разкриват от Google.

Целта на компанията е потребителите винаги да са максимално защитени, а наказанията срещу киберпрестъпниците максимално сурови. По този начин Google ще повиши доверието в платформата си. Въпреки това от ИТ експертите съветват потребителите да са по-внимателни в своята онлайн активност.

"В по-широк план се надяваме, че тези усилия защитават и запазват безпрецедентната култура на иновации в Съединените щати. Точно както измамниците с изкуствен интелект и измамниците с авторски права се надяват да останат под радара — ние вярваме, че подходящите правни действия и работата с държавни служители поставят измамниците директно на прицела на правосъдието, насърчавайки по-безопасен интернет за всички", заключват от Google.