Военен удар на Русия срещу НАТО е неизбежен до 2030 година. Това е заключение от докладите на германските разузнавателни служби до Бундестага. Директорите им поискаха повече правомощия и предупредиха за шпионаж, саботажи и нарастваща заплаха за дестабилизация от Русия. Кремъл отхвърли твърденията и заяви, че не Русия се приближава с военна инфраструктура към НАТО, а обратното.

Желанието на Москва да използва хибридни и тайни мерки стига безпрецедентни нива. Това каза директорът на германското разузнаване Бруно Кал по време на изслушване в Бундестага.

Бруно Кал, директор на Федералното разузнавателно управление: "Независимо дали го искаме или не, ние сме в директна конфронтация с Русия и Путин отдавна е декларирал кой е врагът."

Кал предупреди, че за Москва "директен сблъсък с НАТО" вече е възможно. По думите му, страната се превъоръжава активно и нападение срещу Алианса може да има до 2030 година. Целта на Кремъл е да раздели Запада - да откъсне САЩ от съюзниците в Европа, и да затрудни способностите на Стария континент да се защитава. Обект на потенциална руска атака би бил стратегическият източен фланг на НАТО, част от който е и България.

Една от основните причини за действията на Русия, безспорно е подкрепата, която Германия, а и редица европейски държави, оказват на Украйна. Пред Бундестага говори и Томас Ханделванг - директор на Федералната служба за защита на Конституцията. Това е вътрешното германско разузнаване, което следи дейността на крайнолевите и крайнодесни екстремистки движения. Според Ханделванг, службата наблюдава агресивни действия от страна на руското разузнаване, и по-конкретно руският шпионаж и саботажи в Германия се увеличават, и количествено, и качествено.

От Кремъл отхвърлиха твърденията на Берлин. Русия никога не се е движила към НАТО с военната си инфраструктура. Процесът винаги е бил в обратна посока, каза Дмитрий Песков.

Дмитрий Песков, говорител на Кремъл: "Еднозначно става ясно кой за кого е опасен. И да се говори за това, че именно руските военни представляват опасност е абсолютно грешно, нелогично, а най-важното - противоречи на целия ход на историята, довел до конфронтацията, която всички заедно преживяваме сега."

Освен заплашително растящата заплаха от страна на Русия, Германия вижда враждебни действия от страна на Китай и Иран. Увеличава се и рискът от възход на ислямизма и крайнодесния екстремизъм. За да се справят с потенциалните заплахи, директорите на службите поискаха повече правомощия. Само преди седмица годишният си доклад представи и директорът на британското контраразузнаване MИ-5 Кен Маккалъм, пише БНТ.

Според документа, Русия е планирала да сее хаос по улиците на Великобритания, ГРУ - руското военно разузнаване, е извършвало "палежи, саботажи и други опасни дейности с нарастващо безразсъдство". А през септември, ФБР публикува доклад от 277 страници, според който Русия води тайна психологическа война за сърцата и умовете на европейците.