Германската хуманитарна организация „Велтхунгерхилфе“ каза, че ситуацията в ивицата Газа след повече от година война прилича на „апокалипсис“ предаде ДПА.

„Нашите опитни колеги никога не са виждали такива масови разрушения и отчаяние сред хората в никоя друга кризисна зона по света", каза председателят на организацията Матиас Моге и добави: „Това е апокалиптична ситуация“.

Организацията заяви, че въпреки глада и трудностите за цивилните в ивицата Газа в анклава пристига твърде малко помощ.

Тя описа как местните хора живеят в палаткови лагери в ограничено пространство между морето и напълно разрушени сгради на фона на непрестанни израелски удари, обстрел и прелитащи дронове.

Организацията повтори, че осъжда атаката на „Хамас“ срещу Израел на 7 октомври миналата година, в която екстремистите избиха близо 1200 души и взеха 250 заложници.

„Велтхунгерхилфе“ призова за освобождаване на всички останали заложници в Газа.

Контролираното от „Хамас“ Здравно министерство на Газа съобщи, че броят на убитите палестинци в анклава от началото на войната е достигнал повече от 42 000 души. Министерството не прави разлика между членовете на „Хамас“ и цивилните в своите данни, отбелязва ДПА.

Най-малко 16 палестинци, включително деца, са убити днес при израелски удар по училище в бежанския лагер „Нусейрат“ в ивицата Газа, съобщи местната болница „Ал Ауда“, цитирана от Ройтерс. От болничното заведение съобщиха, че 32 души са ранени.