Нови строги промени в държавните училища в Гърция. Сред тях е забраната за ползване на мобилни телефони в клас.Учениците са задължени да предават телефоните си на учителите, а след занятията ще ги получават обратно. Министърът на образованието и религиозните въпроси на Гърция Кириакос Пиеракакис обясни това решение с мнението на психолози и лекари, че децата не могат да се концентрират в училище, съобщават гръцките медии, пише бтв.

Категорично се забранява снимане на клипове в сградата на училището и качването им в социалните мрежи.Министърът припомни и за няколко случия на опити за самоубийство на ученици, които са били унижени в направени с тях клипове.

Сред новите мерки е и тази, че родителите вече ще поемат отговорност за нанесени щети в училищата от децата им, като заплащат разходите по възстановяване. Глобата ще се налага от общината и при отказ да се заплати, ще се изпраща към Държавната агенция по приходите.

При нарушение на дисциплината - учениците ще бъдат изключвани. Забрана за използване на мобилни телефони от учениците в клас беше въведена в редица страни, сред които Франция, Нидерландия, Белгия и Турция.

Според доклад на ЮНЕСКО от 2023 г. използването на мобилни телефони от децата в училищата влошава представянето на учениците и оказва отрицателно въздействие върху емоционалното им развитие.

Преди дни училищата в Нидерландия и Турция наложиха пълна забрана на използването на мобилни телефони. Забраната влиза в сила от началото на тази година. Забраната за мобилни телефони беше въведена още миналата година в много училища в Белгия. Резултатите показват, че учениците действително са по-концентрирани в час и общуват повече помежду си в междучасията.

В някои учебни заведения в България също вече има подобна практика.

От Министерството на образованието припомнят, че учениците не трябва да използват телефони в час. Училището само решава как да „оптимизира климата“ в клас. 

„Важен фактор при реализиране на тази политика в училище са родителите, като тенденцията е, че има все по-голямо разбиране от тях телефоните да се оставят от учениците на специално обособени места преди часа и да се взимат от тях след приключването му", посочиха от МОН.