Френският прокурор Франсоа Молинс твърди, че оръжието, което бе използвано от терористите, е пристигнало от някоя балканска страна.

"Оръжието, което използваха терористите за убийството на 17 души, е АК-47 и най-вероятно то идва от Балканите", каза още Молинс.

"След края на войните в Хърватия, Босна и Херцеговина и Косово няколко милиона /бройки автоматично оръжие бе откраднато и продадено в страните от Южна Европа, а част от него се намира и на територията на Франция", съобщава портал "Ганполиси". Според експертите само във Франция има между 10 и 20 млн. нелегални оръжия. По-голямата част от тях са закупени на Балканите.

В информацията се подчертава, че в отделни държави един автомат АК-47 може да се закупи за не повече от 1100 евро. Според "Интернешънъл бизнес таймс" в Албания много лесно може да се закупи автомат Калашников и за петдесет евро.

Френската полиция продължава да издирва съучастничката на Амеди Кулибали,

който уби жена полицай в четвъртък и заложници в петък в еврейския магазин в Порт де Винсен, съобщава"Нова тв" в репортаж от Париж.

Според полицията, 26-годишната Хаят Бумедиен, е живяла с Кулибали. Разследването до този момент обаче установи и много тесни връзки на двамата братя Куаши с похитителя от магазина и приятелката му.

„От разследването става ясно, че съпругата на Шериф Куаши се е обаждала по телефона около 500 пъти на приятелката на Кулибали Хаят Бумедиен. Това говори за поддържането на постоянни контакти между двете двойки”, съобщи прокурорът на Париж Франсоа Молен.

Появиха се и още любопитни подробности около живота на Амеди Кулибали. През 2009 г. той се е срещнал с тогавашния президент Никола Саркози. Срещата била породена от желанието на президента да разговаря с хора, ангажирани в борбата с младежката безработицата. По това време Амеди Кулибали бил на обучение в предприятие за безалкохолни напитки. В интервю за френския в. „Parisien” той споделя, че е впечатлен от срещата си със Саркози. Няма значение дали го харесваш или не, това е вса пак президентът, казал Кулибали. След 2009 г. обаче, животът му коренно се променя.

TrafficNews.bg