Десетина агенти на ФБР влязоха за обиск в официалната резиденция на кмета на Ню Йорк Ерик Адамс. Властите конфискуваха телефона му, часове преди да бъде оповестен днес обвинителният акт, в който подробно ще бъдат описани обвиненията срещу него.

"Федерални агенти се появиха тази сутрин в "Грейси маншън" в опит да направят шоу и да изземат телефона на кмета Адамс", каза в изявление Алекс Спайро, адвокатът на Адамс, като добавя, че кметът, който е представител на Демократическата партия, не е бил арестуван.

Според съдебни представители срещу Адамс са били повдигнати федерални наказателни обвинения от разширен състав на съдебно жури, но тяхното естество все още не е станало публично достояние. АП отбелязва, че в разпространено снощи видеообръщение кметът на Ню Йорк е обещал да се бори с всички обвинения срещу него, заявявайки, че е бил превърнат в "мишена" по дело, "основано на лъжи".

Не е ясно още в нарушаването на какви закони е бил обвинен Адамс и кога може да се наложи кметът да се яви в съда.

Обвинителният акт, чието оповестяване се очаква по-късно днес, ще бъде завършек на няколко необичайни седмици в Ню Йорк, когато федералните следователи се насочиха към членове на най-близкото обкръжение на кмета на Ню Йорк, което доведе до поредица от внезапни обиски, призовки и оставки на високопоставени служители.

Смята се, че федералните прокурори водят множество отделни разследвания, свързани с Адамс и неговите най-висши помощници, както и с роднини на тези помощници, с набиране на средства за предизборни кампании и с евентуална търговия с влияние върху полицейските и пожарните служби в града, отбелязва Асошиейтед прес.