Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви днес, че "ценностите на ООН и Западния свят умират в Газа". Турският държавен глава държа реч на 79-ата сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк, съобщават турски медии и  Дирекцията по комуникации на турското президентство.

Той призова за създаване на „алианс на хуманността“, за да може да бъде спрян Израел.

"Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху трябва да бъде спрян с общите усилия на човечеството, така както някога е бил спрян Хитлер", уточни Ердоган.

Трябва да се вземат мерки срещу Израел. Позицията на Израел за пореден път показа, че е изключително важно международната общност да разработи механизъм за защита на палестинските цивилни граждани. Точно както преди 70 години "алиансът на човечеството спря Хитлер, сега същото общо усилие трябва бъде положено за спиране на Нетаняху и неговата мрежа“, каза турският държавен глава.

Той за пореден път изтъкна, че в момента в Газа се извършва геноцид.

Ердоган посочи още, че „светът трябва да признае Палестина“. 

Турският лидер отново напомни, че Съветът за сигурност трябва да бъде реформиран, тъй като „съдбата на света не може да бъде в ръцете на пет държави“.

Ердоган изтъкна в речта си днес още, че Турция е на страната на народа на Ливан, докато Израел нанася въздушни удари по бойци на групировката „Хизбула“.