Джулиан Асандж вече е свободен човек.

Основателят на сайта WikiLeaks се призна за виновен по едно федерално обвинение в шпионаж в замяна на свободата си.

52-годишният австралийски уеб редактор – който придоби известност с публикуването на секретни документи на американската армия преди десетилетие – напусна американския федерален съд в Сайпан, Северните Мариански острови. Часове по-късно самолетът му кацна в Канбера и на летището Асандж попадна в прегръдките на съпругата си Стела и баща си Джон Шиптън.

„Той беше изправен пред 175 години затвор за публикуване на доказателства за военни престъпления, нарушаване на правата на човека и неправомерни действия на Съединените щати по света. Той се призна за виновен по обвинение за публикуване на информация от обществен интерес, за което печели журналистически награди по целия свят и е номиниран за Нобелова награда за мир всяка година в последното десетилетие. Това създава опасен прецедент“, каза Дженифър Робинсън – адвокат на Джулиан Асандж

Премиерът на Австралия Антъни Албанезе приветства завръщането на сънародника си.

„Независимо от възгледите за дейността, а те са различни, случаят на г-н Асандж се проточи твърде дълго. Многократно съм заявявал, че никой не печели от оставането му в затвора.“

Споразумението с министерството на правосъдието на САЩ за признаване на вина по закона за шпионажа означаваше, че му е позволено да се върне в Австралия, без да изтърпява наказание над досегашните години в британски затвор. Престъплението, по което Асандж е обвинен, е придружено от ефективна присъда от 5 години зад решетките, които той е излежал.

Неговото дело постави редица правни и морални въпроси в сферата на гражданските права и свободи и се следеше с интерес по целия свят. Засега не е ясно какви ще бъдат бъдещите планове на Джулиан Асандж.