В Париж ще се проведе шествие в знак на протест срещу действията на ислямистите, отбелязва агенцията. За намерението си да участват в парижката акция уведомиха редица европейски държавни и правителствени лидери, и ръководители на международни организации.

Още вчера стана ясно, че редица световни лидери ще участват в големия републикански марш, организиран в неделя в Париж след кървавия атентат срещу сатиричния седмичник „Шарли ебдо”.

До френския президент Франсоа Оланд ще застанат германският канцлер Ангела Меркел, италианският премиер Матео Ренци, министър-председателят на Великобритания Дейвид Камерън, председателят на Европейския съвет Доналд Туск, испанският министър-председател Мариано Рахой.

Българският премиер Бойко Борисов също потвърди, че ще се включи в проявата.

Румънският президент Клаус Йоханис също ще участва в неделя в Париж в шествието за солидарност с Франция в памет на жертвите на атентата срещу сатиричното списание „Шарли ебдо”, предаде Аджерпрес, позовавайки се на румънското Президентство.

Румънският премиер Виктор Понта приветства факта, че страната ще бъде представена на най-високо ниво в Париж утре. „Ние сме със семействата на жертвите, с френския народ, с всички, които вярват в нашите фундаментални ценности”, написа в профила си във Facebook Понта.

В Париж да участва в шествието за солидарност с Франция ще бъде и турският министър-председател Ахмет Давутоглу, предаде Анадолската агенция, позовавайки се на източници от службата на премиера.

Големият републикански марш е организиран по призива на почти всички политически, профсюзни и религиозни лидери. Предвидени са митинги и в други градове на Франция.

В Парижкия район през следващите седмици ще остане в сила най-високата степен на готовност за борба с тероризма, въведена в сряда, а мерките за сигурност ще бъдат затегнати още повече след терористичните атаки от последните дни, съобщи френският вътрешен министър Бернар Казньов, цитиран от АФП.

„Изложени сме на рискове, като имаме предвид събитията. Затова е важно планът Вижипират, чиято най-висока степен бе въведена в областта Ил дьо Франс и по силата на който в останалата част от страната са в сила специални мерки, да бъде подсилен през следващите седмици”, каза министърът след кризисното заседание тази сутрин, свикано от президента Франсоа Оланд.

Казньов подчерта, че са взети всички необходими мерки за гарантиране на сигурността на утрешното шествие за солидарност с Франция в Париж, в което ще участват чужди държавници.

TrafficNews.bg