Десетки държави реагират на въздушното нападение на Израел срещу Иран тази нощ, включително и най-големият израелски съюзник САЩ. Мненията са полюсни - от подкрепа и надежда за деескалация до обвинения в агресивна политика. БТА обобщава изявленията.

Израел "продължава агресивната си политика и разширяването на конфликта в региона, като извършва, без да спира, крещящи актове на агресия", се казва в изявление на канцеларията на министър-председателя на Ирак, цитирана от Ройтерс. Този път агресията му се насочи към Ислямска република Иран чрез въздушен удар по ирански цели рано тази сутрин, допълва иракското правителство.

Ирак "отново заявява твърдата си позиция, призоваваща за прекратяване на огъня в ивицата Газа и Ливан, както и за всеобхватни регионални и международни усилия в подкрепа на стабилността в региона", се казва още в изявлението.

В разпространено днес изявление на пакистанското външно министерство се казва: "Пакистан категорично осъжда ударите на Израел срещу Ислямска република Иран. Тези удари подкопават пътя към регионалния мир и стабилност и също така представляват опасна ескалация в един вече нестабилен регион. Израел носи пълна отговорност за сегашния цикъл на ескалация и разширяване на конфликта. Призоваваме Съвета за сигурност на ООН да изпълни ролята си за поддържане на международния мир и сигурност и да предприеме незабавни стъпки, за да се сложи край на израелското безразсъдство в региона и на неговото престъпно поведение".

Министерството на външните работи на Катар осъди днес въздушните удари на Израел срещу Иран и призова за сдържаност и за избягване на нестабилността в региона, съобщи Ройтерс.

Египет е силно обезпокоен от ескалацията в Близкия изток, включително израелското въздушно нападение над Иран, и осъжда всички стъпки, които застрашават регионалната сигурност и стабилност, се казва в днешно изявление на египетското външно министерство.

Ройтерс цитира също публикация на палестинското ислямистко движение "Хамас" в приложението за съобщения "Телеграм", в което движението категорично осъжда нападението на Иран, насочено срещу военни обекти в множество провинции. "Смятаме това за грубо нарушение на иранския суверенитет и ескалация, която застрашава сигурността на региона и безопасността на населението му, като отреждаме пълна отговорност на окупацията за последиците от тази агресия, подкрепяна от САЩ", се казва в поста на "Хамас".

Израелската армия удари военни цели в Иран, избухнаха експлозииСпоред телевизия "Фокс Нюз" Белият дом е бил информиран за въздушните удари по страната

Израел с предупреждение към Иран след нападението: Посланието ни е ясно