Гражданската отбрана в ивицата Газа обяви смъртта на десет членове на семейството на лидера на "Хамас" Исмаил Хания, загинали при удар на израелската армия по бежански лагер в град Газа, предаде Франс прес.

Захр Хания, сестрата на лидера на палестинското ислямистко движение, е била убита при нападението срещу лагера "Шати", заяви Махмуд Басал, говорител на организацията за гражданска защита на палестинския анклав. Загинали са и още 9 души, а други са били ранени. Телата са били транспортирани в болницата "Ал Ахли" в Газа.

"Няколко мъченици все още се намират под развалините", добави Басал пред АФП. "Изпитваме трудности (да ги откриваме) поради липсата на оборудване и гориво".

През април трима синове и четирима внуци на Хания, който живее в изгнание в Катар, загинаха при удар по лагера "Шати". Армията потвърди, че е убила тримата синове, описани като "военни агенти на терористичната организация Хамас", при въздушен удар.

Тогава Исмаил Хания заяви, че от началото на войната на 7 октомври досега са били убити около 60 членове на семейството му.

Последната информация за броя на загиналите в Газа, предоставена от назначените от "Хамас" власти, е 37 626 души, повечето от които цивилни, отбелязва АФП.

Най-малко 14 други жители на анклава са загинали при два отделни въздушни удара в град Газа. Засегнати са били две училища, съобщават медици, цитирани от Ройтерс.

В същото време израелски танкове продължават да навлизат по-дълбоко в град Рафах, в южната част на ивицата Газа.

Израелските военни потвърдиха, че през нощта техни сили са атакували бойци в град Газа, които са участвали в планирането на нападения срещу Израел. Сред бойците има такива, които са участвали в държането на заложници в плен, както и такива, които са участвали в нападението на израелска територия на 7 октомври, довело до началото на войната срещу "Хамас".

Израелските военновъздушни сили нанесоха удари по две сгради, "използвани от терористите на "Хамас" в "Шати" и Дарадж Туфа в северната част на ивицата Газа. Терористите са действали в училищни комплекси, които са били използвани от "Хамас" като прикритие за терористичната му дейност", се казва в изявлението на въоръжените сили.

"Хамас" отрича израелските обвинения, че използва такива граждански обекти, като училища и болници, за военни цели, припомня Ройтерс.