Върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Жозеп Борел изрази съжаление, че никой не може да принуди израелския премиер Бенямин Нетаняху да се съгласи на прекратяване на огъня в ивицата Газа срещу "Хамас" и в Ливан срещу "Хизбула", предаде Франс прес.

"Оказваме целия дипломатически натиск за прекратяване на огъня. Изглежда обаче никой не е в състояние да спре Нетаняху, било то в Газа или на Западния бряг", каза Борел пред репортери след заседание на Съвета за сигурност на ООН, посветено на конфликта в Близкия изток.

Ръководителят на европейската дипломация и преди е критикувал Израел заради негови действия след избухването на конфликта, предизвикан от нападението, извършено от "Хамас" на 7 октомври миналата година.

"Вървим към дълга война", прогнозира 77-годишният испанец от Каталуния, който ще се оттегли в края на годината от поста, на който ще бъде наследен от бившата естонска министър-председателка Кая Калас.

Целият Близък изток е заплашен да бъде "тласнат в бездната", предупреди междувременно на заседанието на Съвета за сигурност генералният секретар на ООН Антониу Гутериш.