Бивши и настоящи служители на фирмата за Интернет сигурност "Касперски" разказват пред "Блумбърг", че компанията си сътрудничи с руските спецслужби. Евгений Касперски отрича това да влиза в разрез с правото.

След като през 2012 г. високопоставени мениджъри напускат "Касперски", на тяхно място в много случаи дошли хора, свързани с руската армия или разузнавателни служби, пише агенцията. Някои от тях са помагали активно на ФСБ в разследвания, ползвайки информация от 400-те милиона клиенти на фирмата, разказват настоящи и бивши служители на "Касперски".

Според информацията на "Блумбъург" основателят на фирмата Евгений Касперски – самият бивш член на КГБ – редовно посещавал сауна заедно с 5-10 други човека, сред които били представители на спецслужбите. Касперски отбелязва, че тези групови посещения са били "изключително със социална функция".

Четирима бивши представили на фирмата разказват, че връзките с фирмата с държавната власт се увеличили след две "вълни" на напускане на нейни мениджъри. Първата вълна била през 2012 г., когато "Касперски" се отказва да партнира в излизането си на пазара на акции с американската инвестиционна фирма General Atlantic, след което за вътрешно ползване в компанията било разпространено писмо, в което се казва, че на висши позиции в "Касперски" ще бъдат назначавани само руснаци.

През 2014 г. Касперски уволнил група високопоставени мениджъри, в това число техническия директор Николай Гребенников и президента северноамериканския й клон Стиив Оренбърг, които искаха от Касперски да напусне поста генерален директор.

Според "Блумбърг" юридическият директор Игор Чекукнов е главната връзка на фирмата с руското правителство. През 2013 г. той е ръководил група от специалисти, изучавали информация за клиенти на фирмата, станали обект на хакерски атаки, и е осигурявала техническа поддръжка за ФСБ и други руски държавни структури. Тази група е имала достъп до данните от всички системи на фирмата, а  Чекунов в миналото е работел за гранично управление на КГБ.

Управляващият директор на северноамериканския клон на "Касперски" Крис Догет потвърждава, че цялата информация е анонимна. Запознати с технологията коментират пред "Блумбърг", че от тези данни може да се извлекат от данни за идентифициране на отделни компютри, които може да са били използвани в разследвания на ФСБ.

Евгений Касперски коментира, че представите на държавните структури не могат да свързват информацията, събирана от фирмата с отделни нейни клиенти. Според него няма причина за безпокойство от растящо влияние на руската държава върху фирмата.

"Касперски" е на шесто място в света сред фирмите, разработващи системи за цифрова безопасност. През 2013 г. печалбите й са били 667 милиона долара. През февруари фирмата обяви, че е открила уникален продукт за дигитален шпионаж, който може да заобиколи сигурността на повечето компютри в света. Тогава фирмата съобщи, че програмата е била близко свързана с вирус, разработен по поръчка на руската агенция за национална сигурност за проникване в обекти на ядрената програма на Иран.

Пресслужбата на "Касперски" излезе с официално опровержение на статията на "Блумбърг". "Статията е основана на измислени факти и въвежда в заблуждение. Твърденията й са напълно неосновни", се казва  в съобщението на фирмата. "Лаборатория "Касперски" е международна компания, която работи в повече от 200 страни и територии в целия свят и защитава повече от 400 милиона души. За фирмата не съществуват правилни или оправдани вредоносни програми, ние сме напълно безпристрастни, що се отнася до информационната безопасност", добавя фирмата.

TrafficNews.bg