Американският държавен секретар Антъни Блинкън разкритикува възхода на антисемитските и антимюсюлмански прояви по света от началото на войната в ивицата Газа, предаде Франс прес.

"От ужасяващата терористична атака на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври и конфликтът, който последва в Газа, антисемитизмът и ислямофобията нараснаха значително в целия свят", заяви Блинкън при представяне пред пресата на доклада на ведомството му за състоянието на религиозните свободи по света.

"Тук в САЩ, мотивираните от омраза  престъпления и други инциденти, насочени едновременно към мюсюлмани и към евреи, нараснаха по един зрелищен начин", заяви той.

При представянето на годишния доклад Блинкън спомена и законите срещу богохулството в Пакистан, които благоприятстват климат на нетолерантност и на ненавист. Той спомена и Индия, където има обезпокояващо нарастване на законите срещу приемането на друга вяра, на случаи на език на омразата, на разрушаването на къщи и на места на вероизповедания на членове на малцинствени религиозни общности.

В Европа девет страни имат закони, които забраняват ефективно някои форми на религиозни дрехи на обществени места, сред които е и Франция, припомни Блинкън.

В Унгария на премиера Виктор Орбан отговорни лица продължават да използват антисемитски теми и антимюсюлманска риторика и наказват членовете на религиозни групи, които критикуват правителството, допълни Блинкън.

Докладът на Държавния департамент, публикуван ежегодно, се базира на свидетелски разкази, на медии и на местни асоциации. По-късно през годината държавният секретар ще изготви и черен списък на страните, пораждащи особено безпокойство във връзка с религиозните свободи.