20 дни преди президентските избори в Съединените щати развръзката изглежда непредвидима.

Според последните проучвания разликата в национален мащаб между двамата основни кандидати е около 1%. Камала Харис събира 49 на сто подкрепа, а Тръмп 48%, съобщава БТВ. 

Неясна остава ситуацията в 7-те т.нар. "колебаещи" се щати, които се очаква да определят изхода от надпреварата - Аризона, Невада, Уисконсин, Мичиган, Пенсилвания, Северна Каролина и Джорджия.

Към момента Тръмп води с 1% в Аризона, Мигичан, Северна Каролина и Джорджия. 

Позициите на двамата са изравнени в щатите Невада, Уисконсин и Пенсилвания.

В два от седемте колебаещи се щати момента вече тече предварително гласуване. Рекорден брой гласоподаватели отидоха до урните в Джорджия –над 300 000.

На този фон предизборната кампания продължава с пълна сила. За първи път вицепрезидентът Камала Харис даде интервю за консервативната медия „Фокс нюз“.

Разговорът беше напрегнат от самото начало, като водещият Брет Байер и Харис често се прекъсваха един друг. Харис отговори на републиканците, които я критикуват, че тя няма да бъде по-различна от сегашния президент.

„Моето президентство няма да бъде продължение на президентството на Джо Байдън. И като всеки нов президент, аз ще донеса своя житейски и професионален опит, както свежи и нови идеи. Аз представлявам ново поколение лидери“, каза тя.

Междувременно републиканският кандидат-президент Доналд Тръмп участва в дискусия с латиноамериканци. И получи въпрос - дали остава на мнението, че нелегални мигранти ядат домашни любимци в Спрингфийлд. 

„Това ми беше съобщено, аз просто го казах. Имаше информация и за ядене на други неща, които не би трябвало да бъдат ядени. Всичко, което правя, е да ги съобщавам“, каза Тръмп.

Според справка на федералните власти, Илон Мъск е дарил над 75 милиона долара за кампанията на Доналд Тръмп. Мултимилиардерът обяви в социалната мрежа Х, че предстои да изнесе речи в ключовия щат Пенсилвания.