Гърция отхвърли проект, предложен на започналото привечер заседание на финансовите министри на еврозоната, защото в него продължава да се говори за изпълнение на действащите споразумения, с които страната е предпазена от банкрут.

След по-малко от 4 часа срещата е приключила без резултат и предупреждение от зам.-председателя на Европейската комисия Валдис Домбровскис, че ново заседание ще има, само ако Атина промени позицията си.

"Беше ясно решено, че ще има нова среща на Еврогрупата, само когато бъде поискано удължаване на помощната програма и определени ангажименти от гръцките власти да се придържат към нея", каза Домбровскис.

Малтийският финансов министър Едуард Скичлина коментира: "Всичко зависи от това Гърция да се пригоди, да осъзнае колко сериозна е ситуацията и че времето изтича. Ако това не стане, ще последва катастрофа".

Гръцки правителствен източник на "Ройтерс" от срещата на Екофин в Брюксел не посочва кой е предложил отхвърления проект, но коментира, че "няма логика" да се настоява Атина да продължи да взима траншовете. "Който продължава да се връща към този въпрос, си губи времето. При такива обстоятелства, днес няма да има сделка."

Споразумението за помощ срещу реформи, в което финансирането идва от ЕС, ЕЦБ и МВФ, бе удължено до 28 февруари. След тази дата няма правно основание отвън да се помага на правителството от радикални леви и националисти в Атина.

TrafficNews.bg