Пет или шест запалителни бомби бяха хвърлени в централата на Либералнодемократическата партия (ЛДП), съобщени като коктейли Молотов, след тов извършителят се опита да влезе с кола в близкия двор на кабинета на премиера Шигеру Ишиба, пише Glasnews.bg

За деянията беше арестуван 49-годишния Ацунобу Усуда. Срещу него е повдигнато обвинение за възпрепятстване на изпълнението на служебните задължения, но по-късно могат да бъдат добавени допълнителни обвинения.

Не се съобщава за ранени след атаката, извършена преди 6 сутринта местно време днес, броени дни преди парламентарните избори в страната.

След като се разбива с колата, той се опитал да хвърли нещо, което изглеждаше като димна бомба, преди да бъде арестуван.

Въпреки че не е ясно какъв е бил мотивът зад инцидента, японските медии съобщиха, че публикации в социалните медии, за които се смята, че са на Усуда, показват, че той се оплаква от разходите за кандидатстване за длъжност в неговата страна - което предполага, че има политически амбиции.

Медиите също цитират неидентифицирани източници, които твърдят, че Усуда е участвал в протести срещу ядрени централи. ЛДП отказа да коментира нападението в събота.

Това става около две години след като тогавашният премиер Шиндзо Абе беше убит, докато изнасяше реч по време на предизборна кампания. Абе беше застрелян с помощта на ръчно изработен пистолет, като убиецът твърдеше, че го е обидил, защото майка му е дала всичките семейни пари на Църквата за обединение и той е видял политическия лидер като свързан с религиозната група.

ЛДП претърпя удар върху популярността си наскоро поради скандал с пари, включващ съмнително финансиране и предполагаемо укриване на данъци.

Някои политици загубиха официалната подкрепа на партията, но решиха да се кандидатират като независими на изборите на 27 октомври.

Партията наскоро избра нов лидер, г-н Ишиба, надявайки се да представи нов имидж, но социологическите проучвания показват, че популярността й въпреки това рязко пада.

Не е ясно обаче дали ЛДП ще изгуби властта си над долната камара предвид разцепената опозиция. ЛДП управлява Япония почти непрекъснато през последните десетилетия.