Бившият албански президент и лидер на опозиционната албанска Партия на свободата Илир Мета беше арестуван днес по заповед на Специализираната прокуратура срещу корупцията и организираната престъпност на Албания (СПАК - SPAK), съобщи Евронюз Албания.

Мета е бил арестуван на влизане в Тирана от служители на Националното следствено бюро в рамките на СПАК (BKH) и цивилни, съобщава журналист на Евронюз Албания. Бившият президент е пътувал към централата на партията си, където малко по-късно днес е било предвидено да има конференция.

Според предварителната информация арестът на Мета е свързан с разследвания на специализираната антикорупционна прокуратура, за което бившият албански президент е привикван два пъти в СПАК. 

Неофициално има съмнения, че Мета е замесен в корупция и пране на пари, както и че има недекларирано имущество, съобщава телевизия "Топ ченъл".

Информационният портал "Шчиптаря" отбелязва, че Мета е арестуван най-вероятно заради скандал с лобиране в САЩ и имотно разследване. 

Новината за ареста на Мета беше потвърдена в изявление за медиите от лидера на основната опозиционна Демократическа партия на Албания Сали Бериша, пише още Евронюз Албания, цитирана от БТА.

„Преследването на лидера на Партия на свободата е политическо. Не са публикували нито един документ, но са изпълнили заповедите на (албанския премиер Еди) Рама, който се опитва по всички начини да елиминира политически и може би физически Илир Мета“, заяви Сали Бериша.