Управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева заяви в четвъртък по време на пресконференция, че търговията вече не е "мощен двигател на икономическия растеж".

"Ние живеем в по-фрагментирана глобална икономика. Междувременно публичният дълг е на път да надхвърли 100 трилиона долара тази година, най-високо ниво за всички времена и еквивалентно на 93% от глобалния брутен вътрешен продукт", каза още тя, добавяйки, че световната икономика е в опасност "да затъне на пътя на нисък растеж и висок дълг".

Според нея глобалната икономика се е държала забележително добре, но глобалният растеж е "анемичен", като се очаква "меко приземяване" за по-голямата част на света,

Относно провежданата в света парична политика, Кристалина Георгиева посочи, че трябва да се гарантира, че инфлацията ще се върне навсякъде към целевите нива, но без ненужно да навреди на пазара на труда.

"От основна важност е държавите да следват реформи за намаляване на бюрокрацията и за подобряване на държавното управление", каза още шефът на МВФ на днешния брифинг.

Управляващият директор на МФВ също така предупреди, че годишният икономически растеж на Китай може да падне до "много под" 4%, ако страната не извърши реформи за повишаване на вътрешното потребление.

Основна пречка за подобряване на доверието на китайските потребители е депресираният имотен сектор и трябва да се предприемат действия за справяне с това, каза Георгиева на брифинг за пресата по време на годишните срещи на МВФ и Световната банка във Вашингтон.