Лидерката на крайната десница във Франция Марин льо Пен заяви, че няма да се опита да свали от власт президента Еманюел Макрон, ако спечели предсрочните парламентарни избори във Франция, предава Bloomberg.

„Уважавам институциите и не призовавам за институционален хаос. Просто ще има съжителство“, заяви Льо Пен пред вестник Le Figaro.

Льо Пен протяга ръка към традиционните избиратели в усилията си да затвърди мнозинството си в следващия парламент, резултат, който би предизвикал земетресение в европейската политика. Нейната партия „Национален сбор“ вече е напът да се превърне в най-голямата партия в долната камара, перспектива, която предизвиква притеснения сред инвеститорите, международните партньори на Франция и част от френското общество.

Десетки хиляди протестиращи излязоха на улиците във Франция в събота, за да се противопоставят на становището на Льо Пен за човешките права, околната среда и икономиката. Френските пазари също поеха рязко надолу, след като Макрон разпусна Националното събрание преди една седмица. Френските компании изгубиха общо около 210 млрд. долара от пазарната си капитализация.

„Хаосът е той. Общественият хаос, хаосът по въпросите на сигурността, хаосът с миграцията, а сега и институционалният хаос“, каза Льо Пен.

„Национален сбор“ е напът да спечели 35% от гласовете на първия тур на 30 юни, сочи допитване на института Ifop, публикувано в изданието Le Journal Du Dimanche. Левият „Народен фронт“ ще остане на второ място с 26%, а партията на Макрон „Ренесанс“ е на трето място с 19%. Тези прогнози са в унисон с предишно допитване, проведено в понеделник и вторник.

Льо Пен заяви, че ако успее да сформира мнозинство – само от депутатите на „Национален сбор“ или със съюзници, ще оглави парламентарната група на партията си, а 28-годишният партиен лидер Жордан Бардела ще стане премиер. Изборите в два тура ще завършат на 7 юли.

Освен общото усещане за безпокойство от политик, който преди време подкрепяше Владимир Путин и водеше кампания за излизане на Франция от еврозоната, притесненията на инвеститорите от Льо Пен са съсредоточени в три области – Украйна, ЕС и най-вече бюджета.

Конституционната структура на Франция означава, че понякога президентството и парламентът може да бъдат контролирани от различни партии, въпреки че това не се случва толкова често, колкото в САЩ. За последно през 1997 г.

В това положение президентът отговаря за външната политика и отбраната, а премиерът контролира вътрешните въпроси като фискалната политика.

При Макрон, който превърна бюджетните ограничения в част от програмата си пред избирателите, Франция отстъпи от обещание, дадено по-рано тази година, че ще намали бюджетния си дефицит и инвеститорите са притеснени, че положението може бързо да се влоши при популистко правителство, ръководено от Льо Пен и Бардела.

„Национален сбор“ все още не е представила подробно предложенията си за политики, но заяви, че ще намали данъците върху продажбите на горива и енергия за сумата от около 20 млрд. евро и обеща да си върне контрола върху енергийната политика от ЕС. Партията обеща още да намали възрастта за пенсиониране на 60 години и да повиши някои заплати на държавни служители.

„Финансовите пазари не разбират наистина проекта на „Национален сбор“, коментира Льо Пен пред Le Figaro. „Те са чули само за карикатурата на нашия проект. Когато го прочетат, го намират за доста разумен“, допълва тя.

В сряда ръководителят на Френската централна банка Франсоа Вилерой дьо Гало заяви, че следващото правителство трябва бързо да изясни икономическата си политика, а финансовият министър Брюно льо Мер, който е близък съюзник на Макрон, предупреди, че победа на Льо Пен ще предизвика финансова криза във Франция.

Години наред Льо Пен се опитва да смекчи образа на движението си, което е основано от баща ѝ, антисемит, който отричаше Холокоста.

В същото време на президентските избори през 2022 г. тя предложи ограничаване на имиграцията, което би включвало прогонване на мигранти без документи. Бардела нарече имиграцията от Африка заплаха за френската култура и понякога подкрепя конспиративната теория за Голямото заместване, според която белите европейци християни са заменяни от мюсюлмани или незападни мигранти.

За Русия Льо Пен се опитва да промени позицията си, тъй като войната в Украйна преобрази представите на обществото за Путин. Тя похвали „героичната съпротива“ на украинския народ, но също така критикува международните санкции срещу Русия и „Национален сбор“ се въздържа при гласуване по-рано тази година за предоставяне на гаранции в областта на сигурността на Киев.