В различните държави от ЕС има различни великденски традиции и кулинарни рецепти. Но едно нещо винаги присъства на празничната трапеза – шоколадът, пише БГНЕС.
Според европейската статистическа служба Евростат на лакомството се наслаждават всички държави от евроблока, но малцина могат да се похвалят с доминантно положение при производството му.
На челно място в класацията е Германия, която произвежда 32 процента от шоколадовите изделия или 1,3 милиона тона, следвана от Италия с 18 процента или 700 000 тона, показват данните на Евростат за 2017 година.
Франция и Холандия произвеждат по 9 на сто или 400 000 тона шоколад, а Великобритания – 7 на сто или 300 000 тона. Белгия, Полша и Испания заедно допринасят с още 16 процента към производството на лакомството.
Така тези осем държави членки на ЕС произвеждат около 90 процента от всичкия шоколад в ЕС. През 2017 година в ЕС са произведени 4 милиона тона от лакомството на стойност 18,3 милиарда евро.