Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви днес, че американският президент Джо Байдън преминава през "тест за искреност" в действията си по отношение на войната в Газа, пише Ройтерс.

В разговор с журналисти на връщане от срещата на върха на Г-7 в Италия Ердоган каза, че Байдън се очаква да покаже, че планът за прекратяване на огъня в Газа не е "пресметната предизборна тактика", а искрено усилие за спиране на войната.

Той също така посочи, че Германия е смекчила позицията си по отношение на продажбите на самолети Юрофайтър на Турция. През ноември Турция заяви, че води преговори с Великобритания и Испания за покупка на Юрофайтър Тайфун (Eurofighter Typhoon), въпреки че Германия се противопостави на идеята.

Генералният секретар на ООН призова всички страни в конфликта между Израел и "Хамас" да се споразумеят по план за спиране на огъня

"Самолетите Юрофайтър са важни за нас", подчерта турският президент.

Ердоган също така заяви, че инфлацията ще достигне по-благоприятно ниво през последното тримесечие на годината със стъпки по отношение на лихвите, които предстои да бъдат предприети.

"Политиките, целящи ребалансиране на икономиката, дават плодове", посочи още турският държавен глава.