Завършиха Олимпийските игри в Токио, а България записа най-успешната си Олимпиада от XXI век. Спортистите ни спечелиха 6 медала, от които 3 златни, един сребърен и два бронзови. 

От Пекин 2008 нямахме олимпийски шампион, а за последно три олимпийски титли страната ни имаше през 2000 година. 

През 2012-а и 2016-а имахме едва три медала и нито един златен. 

Това обаче се промени и Ивет Горанова, Стойка Кръстева и ансамбъла ни по художествена гимнастика покориха олимпийския връх. 

Любопитно е, че за първи път в историята на участието ни на Олимпиада само жени спечелиха олимпийските медали за България

Първият медал на Олимпиадата за България дойде от Антоанета Костадинова още във втория ден от игрите. Бонева, която дълги години беше и под сянката на легендата ни в стрелбата Мария Гроздева показа страхотно израстване и се окичи със сребърен медал в стрелбата с пистолет на 10 метра. Бонева спечели среброто с резултат 239.4, а малко не и достигна и да грабне златото, което отиде при рускинята Виталина Батрашкина с 240.3, което беше и нов олимпийски рекорд. Родената в Търговище спортистка можеше да донесе и още един медал, но завърши четвърта на 25 метра пистолет. 

Най-добрата ни състезателка в борбата Тайбе Юсеин спечели за първи път медал от Олимпийски игри. Родената в Кубрат боркиня спечели бронзовият медал в категорията свободен стил до 62 кг. В битката за бронза Тайбе не остави никакви шансове на рускинята Любов Овчарова. 

Ивет Горанова донесе първи златен медал за България в каратето. Момичето от Долна Митрополия, която беше и може би най не популярната ни медалистка на игрите накара цяла България да се гордее и да запомни името ѝ. Горанова смаза конкуренцията в категорията до 55 кг. в каратето. В битката за златото Горанова се справи по категоричен начин срещу Анжелика Терлиуга от Украйна. За съжаление златното ни момиче няма да може да защитава титлата си в Париж през 2024, защото от МОК решиха да премахнат каратето от програмата за игрите. Решението, което е доста скандално, имайки предвид, че в Париж ще видим състезания по брейк денс и затова ще се дават медали... 

Само секунди след златото на Ивет в борбата имахме още един бронзов медал. Отличието донесе Евелина Николова в свободната борба до 57 кг. Петричанката добави към бронзовите си медали от Европейските игри, световното и европейското и най-ценния олимпийски медал също с бронзов цвят. Тя победи в битката за бронза Валерия Коблова от Русия по категоричен начин. 

Второто злато за България донесе Стойка Кръстева в бокса в категорията муха. Родената в Добрич боксьорка се качи на олимпийския връх, след като не остави никакви шансове на туркинята Бусе Чакъроглу. Кръстева стана първата ни жена, която се окичва с олимпийско злато в бокса и донесе общо петата олимпийска титла за България в бокса. 

В последния ден от игрите грациите ни в художествената гимнастика наистина станаха златни момичета. След дълги години и на несправедливи резултати България най-накрая спечели олимпийска титла в художествената гимнастика. Момичета в състав Симона Дянкова, Стефани Кирякова, Мадлен Радуканова, Лаура Траатс и Ерика Зафирова, извоюваха златните медали в конкуренцията на Русия, която за първи път 1996 не спечели злато в индивидуалната надпревара и в ансамблите. Общата оценка на момичетата на Весела Димитрова беше 91.800 и те оставиха зад себе си рускините с 89.050. 

Триумфът на България е много ценен, защото за първи път от 1936г. страна ни изпрати най-малко олимпийци - 42. Въпреки това те успяха да спечелят най-голям брой медали от 2004-а година насам

В крайното класиране България завърши на 30-о място, което е най-доброто ни класиране от Олимпиадата в Сидни през 2000 година, когато спортистите ни завършиха на 16-о място. 

Предстоящата Олимпиада в Париж през 2024г. ще бъде доста по-различна, а причината е, че за първи път в историята на Олимпийските игри те ще се проведат след само три години (игрите в Токио бяха отложени с година заради коронавируса) . Но преди да мислим за Париж нека се насладим на медали, които извоюваха златните момичета на България. 

Снимки: БОК, Костадин Андонов, StartPhoto