Националният отбор на България спечели първа победа на Световното първенство за мъже под 17 години в София. В зала „Левски София“ нашите триумфираха над Китайско Тайпе с 3:2 (32:30, 21:25, 25:23, 23:25, 15:10). В първия ден на турнира загубихме от Испания с 0:3. На трибуните дойде президентът на федерацията Любомир Ганев, който няколко часа по-рано се завърна от конгреса на CEV в Неапол.

Българите започнаха сковано мача и трудно се нагаждаха към стила на гостите от Азия. Много бързо Китайско Тайпе поведе с 6:2, а после увеличи аванса си до 9:3. Когато резултатът стана 15:6 никой в залата не вярваше, че има шанс за обрат.

Българите обаче не мислеха така. Напротив – в този гейм младите момчета изнесоха урок по характер. Отчайващо изглеждаше положението и когато изоставахме с 12:20. Шест поредни точки за България върнаха настроението и надеждите в залата. Равенството най-накрая дойде при 21:21. Започна луда размяна на точки. Първият геймбол беше за Китайско Тайпе. Нито един от съперниците не се пречупваше. След впечатляващия обрат България спечели драматично – 32:30.

Вторият гейм отново тръгна в полза на азиатците – 3:0 и 5:1. Този път до голям пасив за България не се стигна и изравнихме 6:6. Китайско Тайпе направи пет поредни точки, с което за втори път в мача взе доста солидна преднина – 14:9. Двата отбора обичаха сериите в двубоя и се редуваха. За последно бяхме близо до азиатците в гейма при 19:22. В крайна сметка го загубихме с 21:25.

Третата част беше много оспорвана. Китайско Тайпе първи взе аванс с 3:1. Ние обърнахме до 4:3. Беше време за размяна на точки, а паритетът в резултата оставаше. България поведе с 19:16, но съперникът изравни. Стигнахме до решителното 24:22. Китайско Тайпе спаси първия геймбол, но не и втория – 25:23.

България направи втората си най-дълга серия в началото на четвъртата част – 5:0. За всички в зала „Левски София“ беше ясно, че това не е достатъчно. Азиатците предизвикаха първото прекъсване в нашия лагер, когато водихме с 8:6. То подейства перфектно – още две точки за България. Гостите запазиха интригата и изравниха 12:12. Двубоят отново се върна в руслото на разменени точки. Първият пробив беше български – 18:15. В този момент най-важното беше постоянството и нашият отбор го демонстрира по най-добрия начин. Разликата се запазваше – 21:18, после 22:19. Жалко! По-здравите нерви сега бяха за Китайско Тайпе. Съперникът не само изравни, но първи стигна до геймбол – 24:23. И за съжаление го спечели.

Тайбрекът започна с точка за България. Сега ни трябваше характерът от първия гейм, когато реално го бяхме загубили, но триумфирахме. Поведохме с 2:0 и публиката още повече се въодушеви. Азиатците обаче бяха почти перфектни в защита и така стигнаха до 4:2 в своя полза. Прекъсването на нашия щаб даде резултат и обърнахме – 8:5. Вече трябваше да си върнем и постоянството. Залата заскандира мощно „Българи, юнаци!“ Разликата от три точки се запазваше – 10:7, след това и 11:8, и 12:9. Размяната на успешни атаки работеше в наша полза. Грешка на Китайско Тайпе доведе до четири мачбола – 14:10. Успяхме още при първия! Победа!

След края на двубоя Любомир Ганев слезе при отбора и надъха състезателите за следващите двубои от Световното първенство.

Утре България играе трети мач в групата срещу Мексико, който загуби от Испания с 0:3. Двубоят започва в 17 ч.