УЕФА започва ново разследване относно финансовото състояние на Манчестър Сити, съобщават британските издания.

Английският шампион ще трябва да даде подробна информация относно това как някои глобални компании споделят тежестта от огромни финансови загуби на клуба.

През миналата година УЕФА глоби с 16 милиона паунда „гражданите“ за неспазване на правилата по „Финансовия феърплей“.

Освен това Манчестър Сити бе задължен да ограничи разходите си по трансфери и заплати и да намали състава за участието си в Шампионската лига.

Оттогава английският клуб обяви, че е намалил наполовина загубите си, които се свеждат до 23 милиона паунда. 16 милиона от тях са от глобата, която УЕФА наложи на „небесносините“.

Въпреки това, УЕФА започна разследване относно това дали дъщерните дружества към Манчестър Сити – Сити Футбол Груп не позволяват на английския клуб да запише по-малко загуби по доклад за периода 2013-2014.

Липсата на прозрачност по трансфера на Франк Лампард и неяснотата дали той е подписал с Ню Йорк Сити или Манчестър Сити също е дало предпоставка на УЕФА да стартира това разследване.

Двете дъщерни дружества Сити Футбол Маркетинг и Сити Футбол Сървисис имат оперативни разходи на стойност 36,7 милиона паунда в годината до май 2014. Освен това те имат публикувани комбинирани загуби в размер на 25,9 милиона паунда. Повечето от тяхната дейност се извършва ефектно от името на Манчестър Сити.

„Разследването на структурата и дъщерните фирми към клуба е рутинна част от процеса по мониторинг от страна на УЕФА“, каза говорител на Манчестър Сити.