Английският вестник Гардиън индиректно направи сравнение между най-големите рекордьори в атлетиката, сред които е и Примата Стефка Костадинова, и спортните икони на съвремието като Лео Меси и Роджър Федерер. Това стана в специален анализ по повод намерението на европейската атлетическа федерация да бъдат анулирани всички световни рекорди в Царицата на спортовете, постигнати преди 2005 г., включително и постижението от 209 см на пловдивчанката, записано на световното в Рим през 1987 г. Причината – по-слабата борба с допинга в миналото. Ето какво се казва в материала на спортния анализатор Шон Ингъл:

Когато Лео Меси слаломира между трима, четирима или петима защитници и вкарва гол с лекотата, с която филмова звезда стъпква цигарата си, милиони челюсти увисват от удивление. Същото е усещането при гледката от точните удари на Рони О Съливан на масата за снукър или от магическите изпълнения на Роджър Федерер на корта. Геният на тези спортисти ни кара да изтръпваме.

Когато обаче един атлет направи нещо също толкова изключително, вътрешните ни сетива настръхват от недоверие. Толкова много пъти сме били мамени и са ни правили на глупаци, че световните рекорди вече не предизвикват възхита. Дори напротив – имаме си едно наум, че са потенциални криминални престъпления.

Радикалните намерения да бъдат заличени върховите постижения отпреди 2005 г. бяха посрещнати със смесени чувства. Според някои те трябва да положат началото на необходимата промяна в леката атлетика. Според други и най-вече – според засегнатите бивши спортисти, всичко това е напълно несправедливо и дори жестоко. Официаните цифри говорят, че положителните допинг проби в момента са около 1 процент от проведените тестове и той не се е променил съществено в сравнение с 1985 г. Междувременно през 2011 г. Световната антидопингова агенция проведе анонимно проучване сред около 2000 атлети. То установи, че 29 процента от спортистите, участници на световни първенства и 45 процента от състезателите на Панарабските игри са признали, че съзателно са нарушавали антидопинговите правила, използвайки непозволени вещества в последните 12 месеца. Проучването предизвика много дискусии, но поражда и един въпрос: Трябва ли да се затриват старите рекорди, при положение, че и върху новите е надвиснала сянката на съмнението?

Поне засега никой не знае дали предложението ще изиграе ролята на решителна стъпка към изчистване на името на леката атлетика или ще се окаже просто едно одеяло, метнато върху тъмното минало на Царицата на спортовете. Може би ще проработи ако е само една част от много по-широк набор от мерки. В противен случай ще се окаже поредния нескопосан пиар.