След пауза от 6 години националният отбор по тенис отново ще бъде домакин в Пловдив на мачове от Купа Дейвис. Това ще стане тази събота и неделя - 14 и 15 септември на кортовете на ТК "Локомотив". 

България приема Ел Салвадор, а двубоят е от Световна група II на Купа Дейвис. 

За последно националният отбор домакинства в Пловдив през 2018-та година, когато приемаме мачове от Евро-африканска група 3. 

При победа България ще играе през февруари следващата година за изкачване в Световна група I. При загуба, пак през февруари 2025-а, ще трябва да премине през бараж за оставане в Световна група II.

Националите са в състав Пьотр Нестеров, Янаки Милев, Илиян Радулов, Иван Иванов и Александър Донски, Донски е на турнир в Добрич и ще се присъедини към националите по-късно. Това реално е най-младият ни национален отбор за мач от Купа Дейвис със средна възраст малко над 21 години. Поради различни причини няма да играят Григор Димитров, Димитър Кузманов, Адриан Андреев и Александър Лазаров.

За Ел Салвадор ще ирае Марсело Аревало, който стана шампион на двойки на Ролан Гарос, а на Ю Ес Оупън игра полуфинал. Аревало играе на двойки с хърватина Мате Павич. 

Ще се играят два мача на сингъл в събота, а в неделя са срещите на двойки и другите два мача на сингъл. 

Утре ще стане ясна и програмата за срещите, а жребият ще се тегли от 12:00ч. в Община Пловдив. 

На брифинг на кортовете на Локомотив от страна на България участваха Валентин Димов (капитан на отбора), Тихомир Грозданов (помощник треньор) и състезателите Пьотр Нестеров, Янаки Милев, Илиян Радулов и Иван Иванов. 

"От понеделник сме на лагер тук в Пловдив. Очакваме само Александър Донски, който е в Добрич и участва на турнир. Благодаря на домакините за чудесната организация. Тези момчета имат необходимата класа, а трима от тях са неизменна част от отбора последните години. Младите момчета са бъдещето и целта беше да подмладим отбора и да разчитаме на тях следващите 3-4 години. Напълно убедени сме, че можем да спечелим срещата. Момчетата бележат прогрес с представянето си и не случайно са в отбора", заяви капитанът Валентин Димов.

"Дейвис къп има страхотни емоции, играем за България и това е удовлетворение на всички. Имаме млад и стойностен отбор, който е бъдещето на тениса ни", заяви помощник-треньора Тихомир Грозданов

"За мен е огромна привилегия да съм в състава за Купа Дейвис. Аз винаги ще се подготвям по най-добрия начин. В добра форма съм и се надявам да играем добре", каза Пьотр Нестеров, който е най-високия ранкирания тенисист в българския отбор. 

"Връзката с Пловдив е доста силна. Чувствам се като у дома си и играя с настроение. Всички от отбора играят на добро ниво и имаме добри шансове да победим", добави пловдивчанинът Илиян Радулов.

"Искам да благодаря за доверието. Радвам се, че ще дебютира за Купата Дейвис в моя роден град", заяви другият пловдивчанин в отбора Илиян Радулов

"Чувството е уникално да можеш да представяш собствена си страна. Ще дадем най-доброто на каквото сме способни", заяви Иван Иванов, който е едва на 16 години и може да се превърне в най-младият тенисист играл за България на Купа Дейвис. 

"Благодаря на целия отбори и екип, който помага за цялата организация на събитието. Пловдив е спортен град и заслужава да бъде домакин на такова събитие. Апелирам за повече време към отбора", каза вицепрезидентът на БФТ и председател на ТК Локомотив - Георги Чочев.