В Камерната зала на Драматичен театър Пловдив беше представена книгата "Мечтанието", която е посветена на олимпийските шампиони на Пловдив. Представянето на книгата беше част от фестивала "Сцена на кръстопът", който приключи вчера. 

Автори са известният спортен журналист Диян Никифоров и неговият син Димитър Петков, който също е журналист. 

В книгата са представените историите на 12-те пловдивски олимпийски медалисти от техните първи стъпки до олимпийския триумф.

Актрисата от Драматичен театър Пловдив - Елена Кабасакалова представи книгата и беше в ролята на водещ, а за доброто настроение на публиката се погрижи дъщерята на легендарния Марин Бакалов - Андреана, която изпълни големи български песни. 

Легендата на БНР Божана Димитрова беше специален гост на премиерата на книга и направи кратко резюме на произведението. 

"В тази книга няма да четете за статистика, рекорди, метри, сантиметри и килограми, а по-скоро това е един художествен роман, който разказва за тежкия път на всеки един от олимпийските ни медалисти. Всеки един от тях е страхотен характер, който преминал през много, за да стигне до олимпийския връх", заяви Диян Никифоров. 

"За мен и за всеки един българин е гордост това, което сте направили вие. Когато минавам през Алеята на олимпийската слава на Гребната база винаги се възхищавам на големите спортисти на Пловдив и какво са направили те за България и града ни", каза Димитър Петков.

Златните олимпийски медалисти на Пловдив са - Стоянка Груйчева, Сийка Келбечева, Йордан Митков, Стоян Делчев, Петър Лесов, Любомир Любенов, Асен Златев, Ваня Гешева, Севдалин Маринов, Николай Бухалов, Стефка Костадинова, Милен Добрев.

От тях двамата са с историческо постижение неподобрено и до днес. Николай Бухалов е единственият българин с два златни медала от една Олимпиада, а Ваня Гешева е единствената българска спортистка с пълен комплект медали - златен, сребърен и бронзов от една Олимпиада. 

За съжаление от 12-те последният пловдивски златен медалист Милен Добрев си отиде през 2015-та година. На събитието присъстваха родителите на олимпийския ни шампион, а Милен беше почетен, след като на екрана бяха пуснати негови снимки. 

На представянето присъстваха Йордан Митков, Петър Лесов, Асен Златев и Николай Бухалов, както и голяма част от треньорите на олимпийските шампиони. 

Всички те бяха наградени със специални медали и получиха книгата. 

Ето и всички олимпийски медалисти на Пловдив: 

Стоянка Груйчева 1976 гребане двойка 

Сийка Келбечева 1976 гребане двойка 

Йордан Митков 1976 вдигане на тежести 

Стоян Делчев 1980 спортна гимнастика 

Петър Лесов 1980 бокс 

Любомир Любенов 1980 кану-каяк  

Асен Златев 1980 вдигане на тежести 

Ваня Гешева 1988 кану-каяк

Севдалин Маринов 1988 вдигане на тежести 

Николай Бухалов 1992 кану-каяк два златни медала

Стефка Костадинова 1996 лека атлетика

Милен Добрев 2004 вдигане на тежести