Пловдивският щангист Виктор Костадинов направи фурор на Европейското първенство до 15 години в Солун. Състезателят на пловдивския клуб Марица и възпитаник на СУ "Васил Левски" спечели три златни медала на шампионата.

Костадинов подобно на Карлос Насар спечели златните медали от изхвърлянето, изтласкването и двубоя. Костадинов записа 109 кг. в изхвърлянето, 130 кг. в изтласкването и 239 кг. в двубоя. Предната година Виктор печели бронз, а тази година отвя конкуренцията. 

Ето какво заяви младият пловдивски щангист и треньорът му Иван Цанков в интервю пред TrafficNews. Треньорът на младият атлет се е учил в занаята от легендарният Ганчо Карушков и заедно с него отиват в Колумбия и Перу, където печелят доста медали.

Започва като плувец, но става щангист

"Тренирах временно плуване. Дойдох с друга цел в спортното училище да съм плувец, а не щангист. Отдаде ми се спорта и постепенно започнах да трупам медали. 2022-ра година отидох на първото ми Европейско и станах 8, миналата година бях бронзов медалист, а тази година станах европейски шампион", заяви Костадинов. 

Треньорът му Иван Цанков го насочва към щангите и обещава, че ще спечели медал

"Дойдоха родителите да тренира и двата спорта, но когато видях структурата му бях категоричен, че той е за щанги. Все пак съм треньор повече от 40 години и дадох гаранция, че той ще вземе до 3 години медал от голямо първенство и удържахме на думата си. Догодина се готвим за севетовно първенство и се надявам и там да се върнем с медали", заяви Цанков.

Отвява конкуренцията на Европейското като Карлос Насар 

"Изживяването беше много добре. Успяхме да победим конкуренцията с доста", заяви младият талант.

"Беше много добре подготвен и беше като Карлос Насар, когато ние свършвахме останалите започваха. Справи се чудесно с много над останалите и се надяваме следващата година да е още по-успешна. Отиваме в по-горна възрастова група до 17 години. Там вече са малко по-силни, защото са и по-големи, но имаме една година време да се преборим. Конкуренцията от азиатците и латиноамериканците е доста сериозна там", добави неговият треньор Иван Цанков.

Треньорът Иван Цанков има доста интересна история 

"Аз съм възпитаник на спортното училище и съм се учил от великия Ганчо Карушков. Той ни помогна да отидем в Латинска Америка. Пет години бяха в Колумбия и пет години в Перу. В този период наши състезатели спечелиха 514 медала. Работихме с всички възрастови групи. Искам да дам всичко преди да се пенсионирам  и да градя още таланти. Ние научихме другите държави на щанги.  Преди години на Световно първенство сметнахме, че 27 треньора по вдигане на тежести българи са в целия свят. За съжаление тук нямаше добри условия, а там ни дадоха доста по-добри условия и така отидохме да работим.  Нивото в Латинска Америка много се вдигна през последните години. Пожелавам си моите щангисти да са здрави и мотивирани и ще дам всичко от себе си, за да им помогна да успеят в спорта", казва Иван Цанков.  

За Карлос Насар 

"Карлос Насар ми е като идол и му се възхищавам", казва Виктор.

"Той е едно явление в нашия спорт, изключителен талант и много устоичив психически.  Напоследък много подобри и техниката особено в изтласкване и виждаме, че на състезания няма никакъв проблем. Радваме се, че той е в нашия спорт и ще даде един хубав пример за нашите състезатели, които виждат, че винаги може, когато си мотивиран и преследваш своята цел", заяви Цанков. 

Следващата голяма цел е Младежката Олимпиада 

Виктор Костадинов и Николай Дончев имат голям шанс да участват на Младежката Олимпиадата през 2026г. Именно мечтата на Виктор е да стане шампион на Младежката Олимпиада. 

Както казва и треньорът му Иван Цанков нещата при него се случват постепенно и крачка по крачка.