Остават месец до началото на Олимпиадата, а плувецът Йосиф Миладинов ще е един от пловдивчаните, които ще участват на игрите в Париж. За Миладинов това ще е второ участие на Олимпиада, а в Токио той достигна до исторически финал за българското мъжко плуване и завърши 8-ми. 

Йосиф Миладинов е роден 23 юни 2003г. в Пловдив. Започва да тренира плуване на 6-годишна възраст през 2009г., когато дядо му го води в басейн "Младост". Първият му треньор е Славяна Раденкова, а първият му клуб, за който се състезава и до днес е ЖПК Младост-91. След това негов треньор става Стефан Георгиев, а в момента е трениран от Кристиан Минковски, който е треньорът на националния отбор. 

Мести се с родителите си в Швейцария, където продължава с плуването. Тренира и учи почти 4 години в германския град Ерфрут. Учи и в Националната спортна академия "Васил Левски" в София.

Първите му големи успехи са през 2019-а година. Едва на 16 години Миладинов печели бронз на 50 м. бътерфлай от Световното първенство за юноши в Будапеща, Унгария. Същата година печели сребро на Европейското първенство за юноши в Казан, Русия на 100 м. бътерфлай. На европейския шампионат завърши шести на 50 м. бътерфлай и седмо място на щафетата 4х100 съчетано плуване.

Именно на Световното първенство в Будапеща в полуфиналната серия, която печели и се класира за финала Миладинов печели олимпийска квота за Рио с 52.03 сек. на 100 м. бътерфлай. Квотата го прави един от най-младите спортисти спечелили квота за Олимпиада - едва на 16 години. Той става тогава и един от първите български спортисти спечелили квота за игрите в Токио. 

Заради коронавируса обаче Олимпиадата в Токио беше отложена и се състоя през 2021-ра година.

Миладинов има победи на Multinational Games, както и на националните шампионати на Германия и Швеция.

През 2021-ра година Миладинов спечели исторически първи медал за България на Европейското първенство по плуване на 50-метров басейн за мъже и жени. Пловдивчанинът грабва среброто на шампионата в унгарската столица Будапеща.

Същата година Миладинов спечели два медала и на Европейското първенство по плуване за юноши в Рим, Италия. В коронните си дисциплини 50 м. бътерфлай и 100 м. бътерфлай той печели златните медали.

През 2021-ра година дебютира на Олимпиадата в Токио, където на 100 м. бътерфлай постигна историческо постижение и стана първият български плувец при мъжете с финал в плуването на закрит басейн. Миладинов стана и първият български плувец с финал в плуването от Олимпиадата през 1988г., когато Таня Богомилова и Антоанета Френкева при жените участваха на три финала.

Във финала Миладинов завърши осми с време 51.49 сек.

От ноември 2022-ра година за съжаление Миладинов вече не се състезава за пловдивски клуб, след като той дълги години беше състезател на Младост-91, но вече почти две години е състезател на софийския клуб Спринт.

През август миналата година на Миладинов си осигури квота за Олимпиадата, след като покри норматива и завърши 14-ти на Световното първенство по плуване в Япония. 

През тази година Миладинов съсредоточи всичките си усилия в подготовката за Олимпиадата в Париж и участва само на Световното първенство по плуване, където записа много силен резултат - влезе във финала и завърши 8-ми на 100 м. бътерфлай.  

Миладинов ще участва на Олимпиадата на 100 м. бътерфлай, а сериите и полуфиналите са на 2 август, а финалът е на 3 август. 

Освен пловдивчанина за Олимпийските игри от плувците ни ще участват още - Петър Мицин на 400 м. и 800 м. свободен стил, Любомир Епитропов на 200 м. бруст и Габриела Георгиева на 200 м. гръб. 

ЙОСИФ МИЛАДИНОВ

Дисциплина: 100м. бътерфлай 

Родена: 23 юни 2003 г. в Пловдив

Клуб: Спринт (София)

Треньор: Стефан Георгиев и Кристиан Минковски

Старт на кариера: 2009

Успехи:

ЕП - 2 място в Будапеща 2021

СП - 3 място в Будапеща 2019г. за юноши

ЕП - 2 място в Казан 2019г. за юноши

ОИ - 8 място в Токио 2021г. първи исторически финал за мъжкото плуване в закрит басейн

Плувец № 1 на България за 2020 г.

Спортист номер 1 на Пловдив за 2021 г.

Най-добър млад спортист на България за 2021г. 

Участие на Олимпийски игри до момента: Дебют Токио 2021г. - осмо място и първо влизане на финал за българин в закрит басейн на 100 м. бътерфлай

Миладинов в Париж 2024:

2 август серии и полуфинал 100 м. бътерфлай 

3 август финал 100 м. бътерфлай 

Пловдивчаните на Олимпиадата - Кирил Киров: Ако искаш нещо и полагаш усилия рано или късно ще го постигнешПловдивчанинът стана трети на Световното първенство и спечели квота за Париж на 10 м. въздушен пистолет