Нов успех за България. Пувецът Петър Стойчев за пореден път постави рекорд. 47-годишният българин успя да преплува седемте най-трудни маратона в света в рамките на 173 дни.

„Това е било винаги моята цел. Имал съм притеснения относно времето и трудностите. Както се получи и през вчерашния ден - имахме един прозорец за преплуване на Ламанша. Но в този прозорец нямаше подходящо време, ветровете бяха силни, вълните бяха големи. И се наложи да стартираме буквално 26 минути преди края на този прозорец. Става въпрос за много изплувани километри, много голяма часова разлика и много безсънни нощи”, разказа Стойчев за Нова тв. 

В последния възможен момент, с трето преплуване на Ла Манша в живота си и първо през нощта – спортистът ни подобри времето на Анди Доналдсън и вместо за 355 дни се справи с най-тежкия маратон в открити води за 173.

„Толкова години се занимавах с плувни маратони, но ми липсваше тази престижна корона, най-тежките 7 плувания. След всяко плуване, аз се прибирах вкъщи и отново се климатизирах с българската часова зона. Това също влияе много негативно на физическата форма. И тези нощни плувания не са много приятни - нищо не се вижда, със сигурност се плува и по-бавно”, казва българинът.

За рекордьора с възхищение говорят и най-близките му – някои от тях също шампиони, но не във водата, а на пистата.

„Той е от хората, които никога не се отказват. Тези резултати не се постигат само с мечти, особено на тази възраст”, коментира Димитър Илиев.

Пореден уникален рекорд на плувеца Петър Стойчев