Една от най-добрите жени – треньори в българската атлетика Йорданка Аризанова почина в Пловдив на 76-годишна възраст, пише atletikabg.com.

Родена на 7 януари 1948-а, Аризанова още като девойка се запознава с леката атлетика и се специализира в бяганията на средни и дълги разстояния. По-късно започва успешна кариера като треньор в „Тракия“ – Пловдив и възпитава стотици състезатели, а десетки от тях достигат до националния отбор на България.

С треньорската методика на Аризанова Йордан Илинов постига на 200 метра време от 20.65 секунди – трето постижение за всички времена в България.

Многократната шампионка на България в последните години на 400 м с препятствия Кристина Борукова също се готви под ръководството на Аризанова.

През 2022 година Мартин Проданов, който живее и учи в САЩ, но тренира по планове на пловдивската треньорка подобри дългогодишия национален рекорд на 1500 метра за мъже с време 3:39.34 минути.

Йорданка Аризанова бе не само елитна специалистка в атлетиката, но и колоритна личност. Известна с кулинарните си способности, тя лично готвеше на състезателите си на хижа „Здравец“ над Пловдив, където ходеше провеждаше тренировъчните си лагери.

Винаги активна и в настроение тя създаваше страхотна обстановка по спортните лагери и състезания по страната и чужбина. Любовта й към атлетиката се допълваше и с колекционерска страст към списание „Атлетика“ като тя притежава всичките 127 броя на изданието илзезнали от печат от 1999-а година насам.

В личния си живот Аризанова бе една от малкото българки прабаба на тризнаци, които също гледаше с любов и всеотдайност.

Опелото на Йорданка Аризанова ще бъде в Пловдив на 9 октомври.

Екипът на TrafficNews изказва своите съболезнования на семейството на Йорданка Аризанова!