Олимпийските кръгове на Айфеловата кула, които бяха поставени през юни за Игрите в Париж, бяха свалени, за да бъдат заменени с по-устойчиви, които да останат до 2028 година, както иска кметът на града Ан Идалго, съобщи Франс прес.

Кръговете, които са в пет цвята и бяха дълги 29 метра и високи 15 метра, бяха разположени между първия и втория етаж на Айфеловата кула.

Ан Идалго поиска символа на Олимпийските игри да остане в Париж до 2028 година, когато са Игрите в Лос Анджелис. Но тази структура, която тежи 30 тона и бе направена от "Арселор Митал", не бе изготвена да издържи на зимните метеорологични условия и трябва да бъде заменена. Старите кръгове ще бъдат претопени, а новите ще бъдат по-леки.

В чакане на монтирането на новите кръгове, по-малки бяха сложени на един от мостовете на река Сена срещу Айфеловата кула, за да се осигури приемственост.

Проектът да бъдат запазени олимпийските кръгове до 2028 година предизвика критики сред защитниците на историческото наследство и сред наследниците на Гюстав Айфел. Според последните кулата, построена от Айфел преди 135 година, не е предназначена да бъде използвана с рекламни цели.