Около 3 млн. лева са необходими да бъде възстановен Спортният диспансер в Пловдив, това стана ясно по време на брифинг в Община Пловдив. В него участие взеха кметът Здравко Димитров, заместник-кметът по спорта и социалните дейности Георги Титюков, олимпийският шампион Николай Бухалов, директорът на дирекция Здравеопазване д-р Калин Калинов, директорът на диспансера д-р Влатко Глигоров и Д.М. Яна Кашилска.

"Апаратурата и материалната база са доста стари и имаме идеята да върнем старата слава на диспансера. Навремето имаше доста делегации, които идваха в чужбина и използваха диспансера и цялата ни спортна база, но тези страни напреднаха, а ние изоставаме", заяви кметът на Пловдив Здравко Димитров.

"Това е лечебно заведение, което има своята история, но има и сериозна роля за развитието не само в здравеопазването, но и в спорта и рехабилитацията. Пловдив е с много богата история в спорта. За да продължим да имаме успехи, трябва да имаме и хубав диспансер. Материалната база е доста остаряла и не е правен ремонт от години. Спортната медицина е свързана най-вече с възстановяване и рехабилитация. Ще търсим средства по европейски програми. Трябват ни около 2.5 млн. лева, за да възстановим материалната база, защото в последните 20 години не е правен никакъв ремонт. Не кандидатстваме за бюджет от Общината, защото виждаме колко нужни пера трябва да се покрият. Ще организираме и фонд "Пловдивски спортен диспансер". Много наши спортисти живеят извън България, но също искат да помогнат. Ако се работи в правилната посока и се положат необходимите усилия, пари ще се намерят", заяви д-р Калинов.

Д-р Влатко Глигоров заяви, че диспансерът е бил на загуба от 30 000 лева през 2018-а, но постепенно тя е била намалена до 9000 лева

"Няма друго място, което да предложи водолечение. Ние го имаме, но, за съжаление, не работи от 20 години. Не може да искате високи спортни постижения без високотехнологична апаратура. Ние искаме България да се гордее", заяви Глигоров. 

"В момента работят 28 души, преди са били 120. Фонд работна заплата е 35 000 лева. В банковите сметки на дружеството има 50 000 лева. Не искам да се превръщам в поредния управител, който само да плаща заплати. Не може да искате високи постижения в спорта без хубава апаратура. Трябват ни около 3 млн. лева", каза още Глигоров. 

"Стартираме амбулаторна прековид рехабилитация. Направихме програма и чакаме до края на седмицата експерти. Поискахме становище от националните консултанти. Когато това се случи, вече ще имаме конкретните специалисти и ще започнем да работим. Започваме подготовка за Наредба номер 1 за дейността на бившите спортни диспансери. Всеки един лекар може да подпечатва спортните книжки и да допуска спортистите до спортни събития. Искаме това да се промени", добави още Глигоров.

"Няма аналог това лечебно заведение в Пловдив. Амбицията е да го превърнем в модерен център за спортна медицина и възстановяване. За да искаме успехи, трябва да полагаме усилия. Ще кандидатстваме по европейски проекти. Имаме проект за апаратурата и обновяване на базата. Ще успеем да се включим в иновациите. Задали сме параметрите на сградата. Към настоящия момент възнамеряваме да внесем програмата за рехабилитацията след Ковид-19 и да търсим финансиране чрез методиката на субсидиране на лечебните заведения", заяви Д.М. Яна Кашилска.