Първият гол на Роналдо при разгромната победа с 3:0 срещу Атлетико М в полуфинала на Шампионската лига предизвика много спорове и дискусии. Роналдо са намира в положение на 100-процентова засада при центрирането отдясно, но не играе с топката, а чак след последвало разиграване отбелязва попадението. Испанските медии твърдят, че това е поредния реверанс към мадридчани и преди гола реферът е трябвало да отсъди засадата.

Не така обаче смятат специалистите. Бившият международен рефер Атанас Узунов коментира специално за TrafficNews.bg, че голът е напълно редовен: Според най-новите изменения, ако даден играч е в засада, топката трябва да достигне до него, за да бъде осъдена тя. Роналдо обаче не игра с топката след центрирането, а чак впоследствие, когато вече не бе в засада. Именно затова страничните съдии изчакаха да видят дали португалецът ще играе с топката след центрирането, при което бе в засада. С това ново изменение се поощрява нападателния футбол – такива са тенденциите, казва Наско Узунов

Съдийските анализатори на Marca и AS - Андухар Оливер и Итуралде Гонсалес, също защитават тезата, че голът е редовен. Роналдо е в засада при първото центриране на Рамос. Нападателят на Реал Мадрид е в нередовна позиция, но не влияе на играта, твърди Андухар, заключвайки, че правилно страничният рефер не е вдигнал флага за засада. Гонсалес, е на същото мнение: Той е в засада, но не влияе на играта. Голът е редовен.