След 6 години Пловдив е домакин на мачове от Купа Дейвис срещу Ел Салвадор. Определено обаче най-великият мач на националния ни отбор в турнира е именно в Пловдив през 2006г.

Тогава в Пловдив отново, както и сега на кортовете на ТК "Локомотив" пристига финалист от турнир от Големия шлем. Сега в състава на Ел Салвадор е Марсело Аревало, който е двукратен шампион на двойки на Ролан Гарос, включително и през тази година. 

През 2006г. в Пловдив пристига кипърецът Маркос Багдатис, а само няколко месеца по-рано той е играл финал на Аустрелиън оупън, когато губи финала от Роджър Федерер. 

Мачът е не само, че най-драматичния, безспорно най-великия, но и най-посетеният. 

Атмосферата е страхотна, но и много нажежена. Има сериозни българска и кипърски агитки, а понякога даже се стига до неща извън кодекса на тениса. Стига се дори до удар на брата на Маркос Багдатис - Петрос срещу Илия Кушев. 

Трябва да направим и важно уточнение, че тогава мачовете от Купа Дейвис се играеха в 3 от 5 сета, а не както е сега с 2 от 3 сета. 

Двубоят е от Евро-африканската Група 2 на Купа Дейвис. 

Очаквано Багдатис побеждава в първия мач на сингъл срещу Йордан Кънев с 3:0 сета. 

Във втория мач Илия Кушев изравнява след 3:0 сета срещу Фотос Калиас. Двата мача се играят пред сериозен интерес. 

На следващия ден е сблъсъкът на двойки, който безспорно е най-драматичният и най-велик в историята на България за Купа Дейвис. Ясно е, че двубоят на двойки е решаващ, а победителят в сблъсъка ще се определи именно след този сблъсък. Кортовете на ТК Локомотив са пълни до краен предел, а доста хора остават извън корта. Атмосферата е страхотна. България играе с Илия Кушев и Ивайло Трайков, а Кипър е с Маркос Багдатис и Фотос Калиас. Кипърците повеждат с 6:4, 6:3, но Трайков и Кушев правят знаменит обрат. Те остават в мача след 6:2, а четвъртата част започва ужасяващо - 1:4 за кипърците, които освен това имат и два мачбола при 5:4, но българската двойка ги спасява и стига до тайбрек. В него Тарйков и Кушев печелят с категоричното 7:1 точки. 

В петия сет българите не дават нито гейм на финалиста от Аустрелиън оупън и неговия партньор - 6:0 и така постигат знаменитата победа. 

На следващия ден отново пред пълен корт Багдатис побеждава Илия Кушев с 3:0 сета и изравнява мачовете - 2:2. 

Решаващият пети мач е между пловдивчанина Тодор Енев и Фотос Калиас. Двубоят е много драматичен и Енев повежда след тайбрек, който печели със 7:2. Енев печели с 6:1 втория сет, но Калиас се връща в двубоя след 1:6. Енев печели двубоя с 6:4 и така България елиминира Кипър. 

В следващия кръг на четвъртфиналите националите отпадат от Унгария с 2:3 победи отново в Пловдив.