Българският шампион Лудогорец отнесе Петрокуб с 4:0 в плейофа за основната схема на Лига Европа и на практика предреши реванша в Кишинев след седмица. Победата на "зелените" можеше да бъде и по-внушителна, ако не бяха многото пропуски пред молдовската врата. Квадво Дуа даде аванс на "орлите" с глава в 23-ата минута, а до почивката българският шампион пропусна още три-четири гола. В 59-ата минута Руан Секо намери мрежата с великолепен изстрел. В 90-ата минута Диниш Алмейда направи добавка отблизо за 3:0, а скоро след това бившият защитник на Локомотив (Пловдив) реализира още един гол.

Началото предложи позиционен футбол, като действията на терена се развиваха предимно в половината на гостите от Молдова. В 23-ата минута българският шампион нанесе своя първи удар в срещата - Кайо Видал центрира меко отдясно и Квадво Дуа с глава намери долния ъгъл - 1:0 за футболистите на Захари Сираков. Две минути по-късно централният нападател на "зелените" можеше да удвои резултата, отново с глава, но този път вратарят Силвиу Смаленеа спаси. В 30-ата минута пък Кайо Видал шутира покрай рамката на молдовските шампиони.

В 35-ата минута Лудогорец пропусна нова възможност - Педро Нареси намери Кайо Видал, който се отскубна от бранителите в черни екипи и стреля от изгодна позиция. Ударът на бразилското крило обаче не беше силен и не затрудни кой знае колко Силвиу Смаленеа.

Доминацията на разградския тим продължи с пълна сила - играеше се само пред и в наказателното поле на гостите. В 42-ата минута молдовският вратар изби с една ръка голов изстрел на Якуб Пьотровски, който за малко да завърши технична комбинация на "зелените" с гол. Попадение не падна и след 120 секунди, когато Аслак Фон Витри тресна горната греда с изстрел от фаул.

На почивката домакините предложиха кратка церемония, с участието на техническия директор на клуба Козмин Моци. Бившият румънски национал получи вратарски ръкавици и плакет, с което беше отбелязана десетгодишнината от победата на Лудогорец с дузпи над ФКСБ и първото влизане на "орлите" в групите на Шампионска лига.

Второто полувреме започна така, както завърши първото. В 50-ата минута хората на Захари Сираков се разминаха с прекрасен гол. Центриране на Аслак Фон Витри в наказателното поле на Петрокуб намери Якуб Пьотровски, който с глава подаде на Квадво Дуа към далечната греда. Без да позволява на топката да пада на земята, швейцарският национал потърси с глава Руан Секо на пет-шест пред вратата на молдовците - последва странична ножица на бразилеца, но топката мина над целта. Малко след това Рик Джонатан прати снаряд към рамката на Силвиу Смаленеа, но не сполучи.

Малко след тази канонада пред вратата на Петрокуб, гостите успяха да мушнат топката зад Серджио Падт, който нямаше никаква работа до този момент в мача и спокойно можеше да решава кръстословици пред голлинията. Йон Жардан получи топката след центриране и отблизо намери мрежата зад вратаря на "орлите", но попадението беше отменено заради засада на опитния халф-бек на шампиона на Молдова.

В 59-ата минута Лудогорец отвърна подобаващо след отменения гол на Петрокуб: Руан Секо увеличи аванса на домакините с великолепен изстрел от средна дистанция, който не остави никакъв шанс на плонжиралия напразно Силвиу Смаленеа - 2:0 за разградчани. В 75-ата минута Кайо Видал шутира от 17-18 метра, но топката профуча покрай вратата на гостуващия отбор.

В 84-ата минута Петрокуб докосна гола, но Серджио Падт имаше късмет и топката не навести мрежата му. Акция на молдовците отляво завърши с подаване в пеналтерията към резервата Михай Лупан, който шутира пред погледа на цялата отбрана в зелено - топката обаче излезе в аут, пише sportal.bg

Последваха два късни гола на Лудогорец, които на практика пратиха "зелените" с единия крак в основната схема на Лига Европа, където ги чакат осем двубоя с различни съперници. В 90-ата минута резервата Тодор Неделев стреля от фаул, вратарят на гостите отби, а Диниш Алмейда направи добавка отблизо - 3:0 за състава на Разград.

"Орлите" продължиха да атакуват и в добавеното време, за което бяха възнаградени. В 94-ата минута Диниш Алмейда забоде топката в мрежата след ъглов удар - втори гол тази вечер за португалския централен защитник на Лудогорец и категоричен успех за 13-кратния шампион на България.