Ливърпул тотално надигра Манчестър Юнайтед в голямото дерби и спечели с 3:0 на “Олд Трафорд”. Луис Диас откри резултата в 35-ата минута. Колумбиецът се разписа още веднъж преди почивката, а Мохамед Салах асистира и за двата гола. Египтянинът се разписа в 56-ата минута, отбелязвайки 10-и гол в деветия си мач срещу “червените дяволи" на "Олд Трафорд".

Сблъсъкът на двамата нидерландски треньора бе спечелен без съмнение от пристигналия през лятото на “Анфийлд” Арне Слот. Мърсисайдци са с перфектен актив след третата си поредна победа от началото на сезона. Освен това те продължават да са без допуснат гол. За Ман Юнайтед това е втора загуба в първите три мача.

Двубоят започна на много високо темпо и домакините бързо организираха две добри атаки. При една от тях защитата на гостите Мак Алистър успя да изчисти след разбъркване в наказателното поле. След този кратък период Ливърпул вдигна темпото, започна да играе повече с топката и да създава опасности пред Онана.

В седмата минута великолепно подаване на Ван Дайк изведе Гравенберх, който намери Диас в наказателното поле. След рикошет топката се озова в Александър-Арнолд. След неговия удар топката бе избита, но след като бе преминала голлинията. Радостта на мърсисайдци бе кратка, тъй като след разглеждане с ВАР попадението бе отменено заради засада на Салах.

И двата отбора се опитваха да атакуват при всяка възможност, но в следващия период не успяваха да стигнат до чисти положения. Тимът на Арне Слот имаше леко предимство и владееше повече топката. Гостите обаче не намираха начин да преодолеят защитата на съперника. “Червените дяволи” изглеждаха с потенциал, но не доведоха до нищо сериозно.

Манчестър Юнайтед на няколко пъти имаше възможност да се възползва от пространства в половината на съперника, но играчите на мърсисайдци успяваха отлично да се върнат и да предотвратят удар към вратата на Алисон. В 35-ата минута Ливърпул поведе. Грешка на Каземиро прати топката в краката на Гравенберх. Той изведе Салах отдясно, а египтянинът центрира прекрасно, като даде възможност на Диас да насочи топката с глава към опразнената мрежа.

Малко след попадението домакините стигнаха до ситуация пред вратата на съперника. Мазрауи стреля от добра позиция, топката мина между краката на Ван Дайк, но бе отразена от Алисон. В 42-ата минута мърсисайдци удвоиха аванса си, а при втория гол имаше доста прилики с първия. Атаката на гостите отново започна след грешка на Каземиро, асистенцията пак даде Салах, а автор на попадението бе Диас. Колумбиецът открадна топката от бившия играч на Реал Мадрид и пусна към египтянина, който му върна в наказателното поле, а Диас с прецизен удар прати топката в долния ляв ъгъл.

На почивката Тен Хаг извади Каземиро, след като бразилецът допусна поредица от грешки през първата част. На негово място влезе 20-годишният Тоби Колиър, който направи дебют за тима във Висшата лига. Младият халф имаше силни изяви по време на предсезонната подготовка. Малко след началото на второто полувреме играта бе спряна за няколко минути, тъй като Мазрауи получаваше медицинска помощ, след като случайно бе ударен в главата от Жота.

В 52-ата минута “червените дяволи” стигнаха до най-добрия си шанс от началото на мача. До ситуацията се стигна след не особено добро изритване от страна на Алисон. Колиър свали топката за Зиркзее на границата на наказателното поле. Ударът на нидерландеца бе посрещнат от отлично спасяване на бразилския страж. Отговорът на Ливърпул бе отлична атака, която завърши с блокиран удар на Александър-Арнолд.

Последва период, в който Манчестър Юнайтед започна да се разпада. Мохамед Салах отбеляза третия гол във вратата на Онана след подаване на Собослай. Следващите три минути египтянинът можеше да се разпише още два пъти. Първо Мартинес му подари топката, а Салах се разходи в наказателното поле, но прати топката над вратата. След това негов удар мина малко встрани от вратата.

Домакините тръгнаха по-агресивно в атака, но това оставяше повече пространства за бързи атаки на съперника. В 63-ата минута Зиркзее отново бе спрян от Алисон. След центриране на Рашфорд новото попълнение стреля с глава, но вратарят се справи отлично. Арне Слот извади от игра Диас и пусна на негово място Коди Гакпо, който бързо получи добра възможност да стреля с глава, но не бе достатъчно точен.

Последваха още смени и в двата отбора. Ливърпул понамали темпото, което позволи на “червените дяволи” на няколко пъти да застрашат вратата на Алисон. В 78-ата минута Зиркзее не беше далече от гол, след като засече центриране на Далот. Пред другата врата Собослай не се възползва от великолепна ситуация, след като получи топката на точката за изпълнение на дузпи. Унгарецът реши да финтира вместо да стреля и пропусна прекрасен шанс.

МАНЧЕСТЪР ЮНАЙТЕД - ЛИВЪРПУЛ 0:3
0:1 - Диас (35)
0:2 - Диас (42)
0:3 - Салах (56)