Детето-чудо, както наричат пловдивчанката Лиляна Георгиева грабна сребърен медал на Европейския олимпийски фестивал за кадети в Тбилиси, Грузия. Възпитаничката на Радмила Станкович завърши втора в бягането на 800 метра с личен рекорд от 2 минути, 7 секунди и 89 стотни. Момичето от Пловдив подобри най-доброто си постижение с близо три секунди.

Отличието на 15-годишната ни атлетка е трето за България на фестивала в Грузия, след като Адриан Андреев стана шампион на тенис, а волейболистите ни спечелиха сребърните медали. Другият пловдивски участник на игрите, Радин Вълчев завърши на осмо място на финала на 110 метра с препятствия. Българинът записа личен рекорд от 14.58 секунди. Радин и Лиляна бяха най-младите участници в своите дисциплини.

Припомняме ви, че преди време най-бързата тийнейджърка в дългото бягане у нас се нуждаеше от…. маратонки.
В началото на годината тя постави национален рекорд за всички времена на 3 километра за момичета до 16 години. И според треньорите, и според съотборниците й я чака звездно бъдеще.

Лили тренира едва от пет години, но вече три пъти е шампион на България. Най-големият й успех е от този февруари. Състезава се с по-големи от нея момичета и успява да подобри рекорд на 3 километра.

Успехът на Лили не е изненада нито за треньорката, нито за съотборниците й. В цялата страна тя е известна като детето-чудо. За да продължи да се надбягва с времето обаче, са й необходими именно маратонки.

Проблемът не е в километрите, а в невъзможността хората, които се грижат за Лили, да й осигуряват редовно така необходимите шпайкове. В дома за деца, лишени от родителска грижа, Лили е настанена през 2010-а.

В дома Лили дели стая с други момичета и личното й пространство е кът, но сърцата на всички са отворени за нея, защото е пример за момичетата с подобна съдба. В нея те виждат осъществени своите мечти.
След зова за помощ, се намериха добри хора, които помогнаха на младата надежда да има удобни и бързи маратонки за спортуване и състезания.

TrafficNews.bg