Бургаския Нефтохимик побеждаваше редовно Левски край морето и в София. И доста често и ЦСКА. На стадиона в квартал „Лазур" тогава за мачовете с ЦСКА и Левски на красивото съоръжение за 25 000 се събираха 30 000 зрители. С отбори като Шумен на стадиона идваха по 20 000 зрители.

Нафтата бе участник в турнира за Купата на УЕФА. В мачовете с Омония (тогава треньор бе Паро Никодимов), с норвежкия Бран и с Локомотив (Москва) стадионът също бе претъпкан. Нефтохимик бе отбор съставен изцяло от български футболисти. Играчи като Велиян Парушев (вечна му памет), вратарят Данчо Господинов, Тинката Кишишев, Илия Груев, Благо Митрев, Станимир Димитров, Тодор Киселичков, Станчо Цонев, Росен Петров, Ганчо Евтимов, другите двамата вратари Веско Шулев и Еролин Кючуков, Малин Орачев, Веско Петков, Веско Бранимиров, Георги Чиликов, Стойко Сакалиев, Милен Георгиев, Антон Спасов. Техен треньор през годините дълго време бе Димитър Димитров-Херо. А клубен президент колоритния Христо Порточанов.

На 27 декември 2014 година Христо Порточанов навърши 61 години. В момента Ичо Порточанов е президент на федерацията по смесени бойни изкуства известна като ММА. Христо Порточанов говори в интервю пред Sportonline.bg за неща свързани със славния период на Нефтохимик както и по актуални теми от родния футбол.

- Спомняте ли си често за вашия Нефтохимик?
- Как да не си спомням. Смея да твърдя,че преди Литекс и Лудогорец ние сме първия тим извън София който направи фурор в българския футбол.

- Кой е най-силния момент от онова време според вас?

- През сезон 1996/1997 можех да купя титлата за Нефтохимик. Трябваха ни две победи срещу Етър и Локомотив (Сф), но не тръгнаха да уговарям мачовете.

- Може ли да повторите сега това което сте ми го казвал преди години защо не сте го направил?

- Да, разбира се. Не го направих защото искам сутрин да се гледам пред огледалото. И след толкова време смятам, че не съм сбъркал в преценката си. Нефтохимик играеше открит футбол. Не се страхуваше от софийските грандове нито в София нито в Бургас. Стадионът в Бургас бе пълен. Независимо, че отборът сега е в голяма криза пак го има. Привържениците на отбора са предани и продължават да обичат Нефтохимик. Ще дойде време в което Нафтата отново ще го има на голямата футболна карта в България. Убеден съм.

- Наистина Нефтохимик бе обичан отбор не само в Бургас. На какво го отдавате?

- Както казах, на това, че винаги сме предлагали открит и зрелищен футбол. Винаги сме играели феърплей. И по наше време всички играчи бяха българи и публиката ги харесваше.

- В тази връзка, според вас уместно ли е да се прокара закон в представителните отбори в „А" група задължително да играят по трима млади български футболисти до 21 години?

- Стискам палци това да стане. Това е пътят за налагане на млади футболисти от една страна, и от друга да имаме надеждни български играчи в елитните ни отбори. Които после да играят и в националния тим.

- Минаваме към темата за националния тим. Смятате ли,че Бербатов ще се върне в „А" отбора?

- Абсурд! Той отдавна каза каквото имаше да каже по този въпрос. Дал е много на представителния тим. И сега се чувства добре в отбора на Монако.

- Ивайло Петев добър избор ли бе за нов национален селекционер?

- Да, той е младо момче което придоби опит като треньор в Лудогорец и после в Кипър. Има какво да даде на националния тим.

TrafficNews.bg