Най-добрият български тенисист Григор Димитров сменя Рафа Надал в отборния турнир “Лейвър Къп”, обявиха организаторите. 10-ият в световната ранглиста българин ще играе за отбора на Европа редом до Карлос Алкарас, Александър Зверев, Даниил Медведев, Каспър Рууд и Стефанос Циципас.

За 33-годишния хасковлия това е завръщане в турнира след 5-годишно прекъсване. Димитров за последно участва в “Лейвър Къп” през 2018 година, когато изигра два мача. На сингъл той победи Франсис Тиафо с 6:1, 6:4, а на двойки Григор и Давид Гофен претърпяха поражение от Ник Кирьос и Джак Сок с 3:6, 4:6. Така българинът помогна на селекцията на Европа да спечели трофея с 13-8.

В Отбора на света са Тейлър Фриц, Франсис Тиафо, Бен Шелтън, Алехандро Табило, Франсиско Серундоло и Танаси Кокинакис,

Рафаел Надал се оттегли от надпреварата през следващата седмица в Берлин, за да се съсредоточи върху възстановяването си. 22-кратният шампион от Големия шлем игра за последно на Олимпиадата в Париж и пропусна Откритото първенство на САЩ, тъй като не беше във форма.

"Разочарован съм да споделя с всички, че няма да имам възможност да играя на "Лейвър Къп" през следващата седмица. Това е отборен турнир и за да подкрепя истински Отбор Европа, аз трябва да бъда в най-добрата си форма. Това не е така и смятам, че има други тенисисти, които ще се справят по-добре от мен и ще помогнат повече за победа", написа Надал в социалните мрежи.

"Имам страхотни спомени и много емоционални вечери на "Лейвър Къп". Наистина исках отново да бъда с момчетата и с Бьорн в последната му година като капитан. Желая успех на Отбора на Европа. Няма да бъда на корта, но ще ви подкрепям", добави той.

Преди "Лейвър Къп" Григор Димитров ще зарадва и феновете в България с демонстративен мач с Новак Джокович на 17 септември.

Тазгодишното издание на "Лейвър Къп" ще бъде последно за капитаните Джон Макенроу и Бьорн Борг. През следващия сезон те ще бъдат заменени съответно от Андре Агаси и Яник Ноа. "Лейвър Къп 2025" ще се проведе в Сан Франциско (САЩ).

:0, а Царско село беше воден от треньора на вратарите Йордан Йорданов-Жан.