Григор Димитров се класира за четвъртфиналите на Откритото първенство по тенис на Китай, след като във втория кръг днес надделя над испанеца Пабло Андухар с 6:4, 6:4. Така най-добрият български тенисист си осигури среща със световния №1 Новак Джокович (Сърбия), който вчера елиминира с 6:3, 7:5 Вашек Поспишил (Канада).

Срещата започна по-добре за Димитров, който успя да пробие още във втория гейм след добро представяне на ретур, но когато трябваше да установи контрол върху развитието на нещата „изгуби” някъде първия си сервис и допусна 0:40 в третия гейм на сета. Логично Андухар върна пробива, макар че Димитров успя да спаси две от трите точки за пробив.

Учудващо бързо разменените пробиви не бяха просто стечение на обстоятелствата, а се превърнаха в тенденция. Григор проби за 3:1, но отново първият му сервис си остана в съблекалнята и Андухар направи рибрейк. За да дойде нов пробив за Димитров – в пети пореден гейм, в който Андухар направи две двойни грешки. Най-после българинът успя да задържи сервиса си и затвърди аванса си в резултата, макар че пак не беше леко – нещата минаха през дюс. И точно когато сервираше за сета при 5:3, българинът отново беше пробит. За щастие, точно както и през целия сет, Григор веднага реагира и отговори с пробив – седми от десет гейма в сета, с което спечели първата част с 6:4.

Вторият сет тръгна по по-различен начин, за разлика от първия – без пробиви в началото, макар че и Григор имаше точка за пробив, и Андухар получи отличен шанс – цели три точки за пробив в третия гейм, но те бяха отразени от нашето момче. Нещата продължиха в същия дух, като всеки от сервиращите удържаше натиска на посрещашия, но Григор срещаше малко повече трудности. За да дойде "златният момент" - в десетия гейм на сета, когато българинът реализира решаващия пробив още от първия опит.

TrafficNews.bg