Пловдивското Спортно училище "Васил Левски" празнува 75-годишен юбилей тази година. Училището ще отбележи юбилея с концерт утре в зала Колодрума от 15:00ч. Директорката на училището Ружка Генова даде интервю пред TrafficNews, в което говори за отговорността да бъде директор на такава институция, бъдещето на училището и бъдещите таланти. Училището е основано през 1949г. под името Техникум за физическа култура и спорт, а от 1974г. носи името на Апостола на Свободата - Васил Левски.

- Каква е отговорността да сте директор на най-успешното спортно училище в България?

- Отговорността наистина е много голяма, защото Спортното училище като замисъл е уникална институция, която през 1949г. става факт. То е направено за подготовката на младите шампиони на България. Тук в Пловдив е първото спортно училище в страната. Друга основна причина е, че тук спортната базата е съсредоточена на едно място и така започва всичко през 1949г. Като институция Спортното училище съчетава училището от една страна, което носи своите отговорности за възпитание на младо поколение с добра грамотност. От друга страна, учейки и достигайки своите образователни цели и необходимости да може да се спортува, защото големите успехи идват с много усърден труд и много тренировки. Уникална институция е Спортното училище, защото от една страна е мотивацията в образование, а от друга страна за тежки и изморителни спортни успехи и трета страна е преди всичко възпитание на поколение с морални ценности. Спортът е инструментът, от който нашето общество може да изгради успели хора в житейски план.

- Как ще отбележите 75-годишния юбилей? 

- Ще отбележим тържествено 75-та годишнина от основаването на училището с празненство на 10 октомври от 15:00ч. в зала "Колодрума". Поканили всичките големи имена, които са възпитаници на нашето училище. Няма как да представим славната ни история наведнъж, но ще се докоснем до славните години на училището. Ще имаме представители от различни поколения - от първите випуски на училището до сегашните, ще направим този мост между минало, настояще и бъдеще. От две години се готвим за този юбилей. За съжаление няма как да споменем абсолютно всички имена, защото те са много. Нашето училище е давало и ще дава много спортни таланти. Дори в нашия педагогически състав имаме много големи имена, които са в книгите за най-добрите спортисти и треньори на Пловдив. Нашата отговорност е да накараме все повече деца да се занимават със спорт, защото спортът калява и те прави по-силен. През годината имаше различни инициативи, които са свързани със 75-годишнината ни. През тази историческа за нас учебна година имаме 740 ученици и това означава, че се връщаме в добрите времена на нашето училище.

- Тази година е една от най-успешните в последните години за училището.

- Да, това лято имахме пет европейски шампиони, които са възпитаници на нашето училище. Това са Радина Величкова – лека атлетика, Виктор Костадинов – щанги и трите волейболистки Дарина Нанева, Елисавета Сариева и Мария-Магдалена Недялкова. Отделно от това имаме множество успехи и на Балкански и Държавни първенства. Щангистите ни зарадваха с 10 медала от Европейското първенство. Няма как да не спомена и успехите на Ива Деливерска, която прескача възрасти и триумфира с победи в 100 м. с препятствия. Медалите ни от държавни първенства през 2023-та година са 770. Само призовите ни места на международни турнири през миналата година са 1548. През 2019-та година официализирахме дивиза на училището, а той е "Чрез спорт към успех", а най-големият успех е венецът на всеки един човек е да бъде успешен родител. Над 90% от нашите ученици продължават своето образование във висше и вървят нагоре. Образованието и спортът вървят ръка за ръка. Аз винаги съм се възхищавала на този всеотдаен труд на нашите деца. Повечето от тях от малка детска възраст са напуснали родните си места и успяват да съчетаят ученето и спорта.

- Предстои и сериозен ремонт в училището. Да ни кажете как ще прочете той?

- Тази година Министерството на младежта и спорта поведе политика за отделяне на пари за финансиране за държавните спортни училища. Надявам се скоро обществената поръчка да се финализира. Тя е за подобрение на мъжкото общежитие, защото то не е реновирано дълго години. През 2015 година имаше саниране на сградите отново от ММС. Общежитието е място, което е създадено за подкрепа на учениците. Много от нашите ученици не са от Пловдив и използват общежитията, а по този начин всичко им е на едно място - училище, зала за тренировки и общежитие. Ремонтът ще включва цялостно боядисване на сградата, поставяне на асансьори и ремонт на покрива.

Освен това планираме и ремонт на покривите на трите сгради - училището, женско и мъжко общежитие. Ремонтът е наложителен, защото покривите са компрометирани и текат. Ще се подмени и канализационната мрежа, за да няма течове. Тоалетните в училищна сграда ще се направят в чисто съвременен вид. Клубовете и националните отбори предпочитат нашите общежития, когато подготовка им е концентрирана. 

Имаме недостиг на класни стаи и тази година сме със 740 ученици. Поради увеличаването на броя на образователните часове и ще строим пристройка, която ще е свързана към училищна сграда на три етажа с три класни стаи. Аз се надявам визията ни да е един модерен и съвременен център, който да бъде оборудван със съвременни образователни мотивиращи средства за теоретичната подготовка. Другото ни намерение е бившата лекоатлетическа писта на училището да я оформим като кът за отдих на педагогическите специалисти. Извън тази процедура и основните ремонти, които ще се финансират от ММС. Ще изградим и СТЕНД центрове - това е политика на Министерството на образованието. При нас сме планирали на третия етаж на училищна сграда да се изгради център за усвояване на природните науки.

- Какво ще си пожелаете за новата учебна година?

- В тази историческа година ще си пожелая преди всичко здраве на всички. Да не губим дръзновението, което имаме и да имаме големи спортни успехи. Исками се да имаме наши възпитаници на Олимипадата през 2028-ма година. През 2026-та година идват и Младежките Олимипйски игри, които са много важни за нашите деца. Пожелавам си денят да завърши със здраве, добри успехи, с доволни деца и родители и мотивирани. Защото когато загубиш мотивация каквито и данни да имаш, каквито и усилия да полагаш няма как да постигнеш нещо. Важното е да вървим напред. Повечето работа винаги води до повече успехи.