Прези уикенда в Централния клуб на пенсионера на бул. „Васил Априлов” № 100 започна ежемесечният международен шахфестивал „Първи уикенд”, организиран от шахклуб „Спартак”. За 22-и пореден месец в Пловдив и за 44-и път в България. В него може да играе всеки желаещ, независимо от пол, възраст, сила или клубна принадлежност, като се явява и Етап № 7 от Държавните първенства за аматьори (мъже и жени) и Училищната национална купа за момчета и момичета.

Досега в него са участвали рекордните 612 човека от 10 държави, което го прави най-масовото състезание измежду всички спортове, провеждано някога в Пловдив. Фестивалът е утвърден от световната федерация FIDE като единствения, валиден за стандартен международен рейтинг и за български рейтинг и разряди.

Наградният фонд е в размер на 1200 лева, като първият приз е 400 лева, а има и отделни награди за жени, по рейтинг и възрасти, медали, предмети и книги. На закриването ще се разиграе и парична томбола за всички участници. ИК „Жанет 45” дари художествена литература за всички малки деца, а всеки състезател ще получи безплатно по пет шахкниги.